PRIPREMA ZA PARLAMENTARNE IZBORE

BERNARDIĆ U PAZINU 'Postoje potencijali za suradnju SDP-a s IDS-om jer smo i u povijesti dobro surađivali'

Davor Bernardić
 Marijana Banko / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je u Pazinu nazočio svečanosti u povodu 30. obljetnice osnivanja IDS-a te rekao da postoje veliki potencijali za suradnju između SDP-a i IDS-a na idućim parlamentarnim izborima ustvrdivši da će "upravo SDP predvoditi pobjedničku koaliciju".

"Postoje potencijali za suradnju s IDS-om jer smo i u povijesti dobro surađivali.

No, razgovaramo sa svim strankama s kojima dijelimo isti svjetonazor, ali ono što je sigurno je to da će SDP predvoditi pobjedničku koaliciju koja će donijeti toliko nužne promjene u našoj zemlji", istaknuo je Bernardić.

Dodao je i da je još prerano o tome podrobnije govoriti, ali da SDP već sada razgovara sa strankama s kojima dijeli vrijednosti jednakosti, slobode, solidarnosti, antifašizma i antikorupcije.

Bernardić: Lozančić je naprasno smijenjen, čini se da je probijen i sigurnosni sustav

"Čvrsto ćemo inzistirati na našem programu borbe protiv korupcije i za reformu pravosuđa", poručio je Bernardić.

Komentirajući "slučaj Lozančić" predsjednik SDP-a istaknuo je kako je riječ o jednoj naprasnoj smjeni, kako je Lozančić smijenjen preko noći te, poručio kako je svakim danom sve više nerazjašnjenih okolnosti to jest da je čitav taj slučaj obavijen velom tajni.

"Potrebno je ustanoviti činjenice. Ukoliko je bilo nezakonitog postupanja, treba utvrditi tko je na taj način postupao, trebaju se pronaći krivci i onda ih kazniti. To je najmanje što možemo očekivati.

S obzirom na nerješavanje dosadašnjih korupcijskih slučajeva od strane DORH-a nisam optimist kada je u pitanju istraga koju DORH vodi", rekao je Bernardić te dodao da SDP kroz saborska tijela i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost želi otvoriti taj slučaj jer je, kako je dodao, potrebno istražiti cijelu aferu.

"Sadašnju Vladu obilježavaju same afere, korupcijske afere, a u ovom slučaju, ukoliko se potvrde naše sumnje, probijen je i sigurnosni sustav", zaključio je Bernardić.

Miletić: Uspjesi Istre i IDS-a nadilaze pojedince i stranku

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je da uspjesi Istre i IDS-a nadilaze pojedince i nadilaze stranku te kako su oni plod rada i vjere čitavih generacija Istrijanki i Istrijana. Uspjesi su to, smatra on, koji oslikavaju istarski duh ljudi koji neće odustati od svojih nauma.

"IDS se od samih početaka isticao u šarenom spektru političkih stranaka, prije svega, kao regionalna stranka iz male Istre koja je avangardna i drukčija od drugih. Izborili smo se za dvojezičnost, pričali smo o nekoj dalekoj Europi i zagovarali tada nepopularne ideje antifašizma, suživota, multietničnosti i multikulturalnosti", istaknuo je Miletić dodavši kako su danas te vrijednosti, za koje se IDS usamljen borio '90-ih godina, dio hrvatskog zakonodavstva.

Na svečanosti u povodu 30. obljetnice osnutka IDS-a, među ostalim, u Pazinu su i novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović te čelnici stranaka s kojima IDS surađuje u okviru Amsterdamske koalicije: Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a, Krešo Beljak iz HSS-a, Mirando Mrsić iz Demokrata te Darijo Vasilić iz PGS-a, zatim predsjednik HSU-a SiIvano Hrelja te nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu Hans van Baalen koji je predsjednik Saveza liberala i demokrata Europe ALDE, odnosno europske liberalne obitelji kojoj i IDS pripada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:10