SABOR

BERNARDIĆ ZA REVIZIJU VATIKANSKIH UGOVORA 'Ako je netko vjernik, trebao bi Crkvi davati iz svoje plaće ili mirovine, a ne da se uzima od svih građana'

Davor Bernardić
 Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u srijedu kako je Hrvatskoj, da bi bila moderna i progresivna zemlja, potrebna revizija Vatikanskih ugovora te da treba jasno utvrditi obrazac po kojemu Crkva prima novac iz državnog proračuna.

- Neprihvatljiva je činjenica da je ta formula sad vezana uz broj župa, što Crkvu potiče na osnivanje novih župa iako za to nema realne potrebe, s obzirom na sve manji broj stanovnika, a posljedično i vjernika u Hrvatskoj - rekao je Bernardić u stanci za slobodan govor u Hrvatskom saboru.

Građani bi, kaže, morali precizno znati u što Crkva ulaže stotine milijuna proračunskih kuna, a Crkva bi trebala podnositi izvješća u kojima bi pravdala njihovo trošenje.

- Crkva definitivno treba pomoć, ali ne tako da političari iz proračuna daju novac kako hoće i crkvenim zajednicama kojima žele. Ako je netko vjernik trebao bi Crkvi davati iz svoje plaće ili mirovine, kao što je to primjer u Njemačkoj, a ne da se uzima od svih građana - izjavio je čelnik SDP-a.

Jedina je namjera SDP-ova prijedloga izmjene Vatikanskih ugovora, ističe, da se djeca ne diskriminiraju po vjerskoj osnovi, da se uštedi novac, da Crkveno trošenje novca bude transparentno i da se rad nedjeljom adekvatno plati, dodao je.

Bernardić se u izlaganju osvrnuo i na nedavne izjave hvarskog biskupa Petra Palića, koji je u svojoj propovijedi istaknuo da danas "sve više osjećamo svojevrsnu vjersku nepismenost novih generacija" te da je "za razliku od apostolskih vremena, kad je poganstvo bilo nešto izvan i nasuprot vjerničkim zajednicama, danas sekularizam ušao u kuće i postao djelom našega postojanja".

Pogrešno je sekularizam poistovjetiti s ateizmom

- To zapravo pokazuje elementarno nepoznavanje pojma sekularnosti i uplitanje Crkve u temeljna prava i slobode pojedinca zajamčene Ustavom - poručio je Bernardić.

Pogrešno je, kaže, sekularizam poistovjetiti s ateizmom, jer sekularnost ne znači nepostojanje ili čak zabranu religije. Naprotiv, preduvjet sekularnosti je postojanje slobode savjesti i vjeroispovijesti, prava na pripadanje vjerskoj zajednici, prava na promjenu ili napuštanje određene vjerske zajednice, kao i prava na nevjerovanje i nepripadanje niti jednoj vjerskoj zajednici, rekao je.

Bernardić smatra kako se i nastava vjeronauka u školama mora reogranizirati i to tako da se održava tijekom prvog ili posljednjeg školskog sata, kako ostala djeca koja ga ne pohađaju ne bi bila diskriminirana.

- Međutim, stava smo da je u konačnici, vjeronauku mjesto u crkvama, a ne u školama - poručio je.

Bernardić drži da rad nedjeljom treba bolje regulirati, jer iako ga se ne može u potpunosti zabraniti, s obzirom da je Hrvatska turistička zemlja, uz uvedene jasno definirane obveze poslodavca rad nedjeljom bi trebalo adekvatno platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:19