'VLADA POTIČE CURENJE'

BERNARDIĆ ZATRAŽIO ISTRAGU CURENJA DOKUMENATA O NEUSPJELOJ NABAVI AVIONA F-16 BARAK 'Kompromitiran je naš sigurnosni sustav. Tko dila te dokumente?'

Davor Bernardić
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je od DORH-a zatražio hitnu istragu zbog curenja medijima dokumenata o neuspjeloj nabavi izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak, upozoravajući kako curenje takvih povjerljivih dokumenata dodatno kompromitira sigurnosni sustav RH te ugrožava nacionalnu sigurnost.

"Curenje povjerljivih dokumenata dodatno kompromitira sigurnosni sustav zemlje i zapravo je u pitanju ugroza nacionalne sigurnosti. Kako je moguće da ti klasificirani dokumenti, što je potvrdio i ministar Krstičević, cure u javnost? Tko ih dila? Tražimo o tome hitnu istragu i postupanje DORH-a po službenoj dužnosti", izjavio je Bernadić na konferenciji za novinare.

Naglasio je kako državne institucije trebaju brinuti o sigurnosti zemlje, ali da to ne rade "nego iz njih cure dokumenti".

Vlada potiče curenje povjerljivih dokumenata umjesto da to sprječava

"Imam osjećaj da Vlada potiče curenje povjerljivih informacija umjesto da to sprječava. Ako su fotografije ministra Tolušića bile pitanje nacionalne sigurnosti, onda je to i curenje klasificiranih informacija iz MORH-a“, poručio je Bernardić.

Upitan tko to pušta dokumente o nabavi aviona, odgovorio je kako to ne može znati, ali je uvjeren da je to netko tko ima pristup tajnim, klasificiranim dokumentima.

Stoga očekuje da istraga pokaže tko je to, jer je u ovom slučaju riječ o ugrozi nacionalne sigurnosti. Očekuje da se u istragu uključi i Vojno-sigurnosna agencija (VSOA), a potom i DORH.

Afere "avioni", "SMS", "elitna prostitucija", "Tolušić" neodoljivo vuku prema vrhu HDZ-a

Upozorava da curenje informacija u aferama "elitna prostitucija", "SMS", "Avioni", "Ministar Tolušić s kokainom" neodoljivo vuče prema vrhu HDZ-a i vrhu vlasti, a na pitanje optužuje li time izravno premijera Andreja Plenkovića za zlouporabu vlasti odgovorio je: "To ćete morati pitati njega, on je sam potvrdio da informacije cure u eter i da cure iz ministarstava".

"Njegov zamjenik Milijan Brkić je aktivni sudionik afera 'elitna prostitucija' i 'SMS', što je konkretni dokaz da cijela priča vodi prema vrhu HDZ-a i vrhu vlasti. Zadatak predsjednika Vlade je da štiti državu kada je u pitanju nacionalna sigurnost. Izostanak reakcije na curenje dokumenata je ugroza nacionalne sigurnosti“, naglasio je Bernardić.

Član Predsjedništva SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić potvrdio je da je dobio očitovanje SOA-e o 'slučaju Tolušić', ali nije mogao govoriti o detaljima klasificiranog dokumenta.

Ostojić: Odbor je dobio očitovanje SOA-e o 'slučaju Tolušić', ali ne i o tome kako to prvo završi u tisku

"Međutim, još nismo dobili očitovanje kako se moglo dogoditi da određeni dokumenti, analiza i postupanje SOA-e izađe prije u javnost i da nadležni za postupanje doznaju to iz novina. Neprihvatljivo mi je, pa i dalje tražim odgovor zašto su određeni službeni dokumenti došli u novine prije nego što su ih dobili nadležni. Te bi dokumente smjeli dobiti samo oni na koje su oni adresirani, a to je u ovom slučaju DORH", istaknuo je Ostojić.

Zbog "stalne prakse curenja dokumenata", primjerice i iz MORH-a, zatražio je od SOA-e i MORH-a odgovor kako njihovi dokumenti mogu biti dostupni javnosti, bez obzira na to o kojem se stupnju tajnosti radi. "Nažalost, curenje dokumenata je praksa, pa čak i iz institucija koje bi to trebale sprječavati“, upozorio je.

Na pitanje je li 'afera Tolušić', kako Vlada tvrdi, udar na pravnu državu, Ostojić je odgovorio kako bi on fokus ipak stavio na curenje dokumenata. "Protuobavještajna zaštita dužnosnika je apsolutno ispravan posao, ali je za nacionalnu sigurnost i osjećaj povjerenja građana prema tim institucijama neprihvatljivo da se to radi na ovaj način. Što se tiče očitovanja SOA-e, s članovima Odbora raspravit ćemo pitanje ostatka priče, jer je za mene neprihvatljiv izostanak reakcije Vlade na curenje dokumenata

Ako u Vladi misle da je medijsko ratovanje poželjno u RH, za SDP je to neprihvatljivo

"Ako misle da je medijsko ratovanje nešto što je poželjno u Republici Hrvatskoj, to za nas nije prihvatljivo i to je ugrožavanje nacionalne sigurnosti“, istaknuo je Ostojić.

Bernardić je komentirao i zagovaranje "iliberalne demokracije" iz Živog zida, od kojega se predsjednik te stranke Ivan Sinčić naknadno ogradio. Rekao je da je "iliberalna demokracija kada se osvoji vlast u parlamentu, prvo se ukine trodioba vlasti, nakon toga se ide prema autoritativnom režimu“.

"U zadnjih 20 godina u Turskoj je prvo bila liberalna demokracija, onda je osvajanjem vlasti u parlamentu postala iliberalna, da bi na kraju otišla potpuno u autokratski režim gdje se proganja oporba, zatvaraju novinari, guše osnovne slobode", kazao je.

Ideje Živog zida svakim danom postaju sve opasnije za demokraciju

Bernardić je podsjetio da je bivši poljski predsjednik Lech Kaczynski ukinuo Ustavni sud, "a upravo za to se zalaže i Živi zid".

"Najavili su i da će ukinuti autonomiju HNB-a i njihove ideje svakim danom postaju sve opasnije po demokraciju, ali i po zdravlje naših građana. Što misliti o stranci koja bi teške bolesti liječila C vitaminom, depresiju šetnjom šumom, a ekonomske probleme i dugovanja građana štampanjem novca“, zaključio je čelnik SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:52