STIŽU POJAČANJA

Bernardica Juretić i Josip Buljević ulaze u HDZ

Nesumnjivo sam ideološki blizak HDZ-u, ali u ovom sam trenutku koncentriran na rad u Ministarstvu obrane, rekao je Buljević
 EPH

Jedina dva nestranačka ministra iz kvote HDZ-a, Bernardica Juretić i Josip Buljević, uskoro će, kako doznajemo, postati stranački. Prema pouzdanim informacijama iz vrha vladajuće stranke, ministrica socijalne politike i mladih te ministar obrane odlučili su se, nakon ulaska u Vladu HDZ-a, službeno priključiti i članstvu te stranke.

- To bi se trebalo realizirati vrlo skoro - tvrdi naš sugovornik iz vodstva HDZ-a.

Juretić i Buljević su, uz premijera Tihomira Oreškovića, jedini ministri koji su kao nestranačke osobe bili HDZ-ovi kandidati za te funkcije. Svi ostali njihovi ministri u Vladi već imaju članske iskaznice HDZ-a.

Izbori za šefa stranke

Na naše pouzdane informacije o ulasku u HDZ ministrica Juretić nije željela ništa reći.

- Nemam komentara - poručila je preko Ureda za odnose s javnošću Ministarstva.

Ministar obrane Josip Buljević bio je nešto rječitiji.

- Nesumnjivo sam ideološki blizak HDZ-u. U ovom sam trenutku koncentriran na rad u Ministarstvu obrane i provodim program HDZ-a i Vlade koje sam član - rekao nam je Buljević, ne želeći se upuštati u daljnje komentare naše informacije o učlanjenju u HDZ.

Prema neslužbenim informacijama, o Buljevićevu ulasku u HDZ se razgovara i procjenjuje se kada bi bio pravi trenutak za njegovo učlanjenje - prije ili nakon unutarstranačkih izbora za predsjednika, koji će se za održati 17. travnja, a izborni sabor 28. svibnja.

Premda je u predizbornoj kampanji šef HDZ-a Tomislav Karamarko najavljivao da će u njihovoj Vladi biti i ministara koji nisu iz HDZ-a, nakon što su počeli pregovore o sastavljanju Vlade ipak je ponešto promijenio taj stav.

- Najvažnije je da izaberemo najbolje kadrove koje naše stranke mogu ponuditi. HDZ ima vrlo široku bazu s dovoljno velikim brojem stručnjaka - rekao je Karamarko u jeku pregovora s mandatarom Oreškovićem i Mostom oko kandidata za ministre. Premda formalno još nisu članovi HDZ-a, i Juretić i Buljević su otprije povezani s tom strankom.

Bio na čelu SOA-e

Juretić je, naime, članica HDZ-ova Odbora za obitelj i mladež, a bila je i u HDZ-ovoj Vladi od 2003. do 2008. na mjestu predstojnice Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga. Nakon što je HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović postala predsjednica, Buljević je postao njezin savjetnik za nacionalnu sigurnost. Na to je mjesto došao s funkcije konzula u Los Angelesu kamo ga je bila poslala Milanovićeva Vlada nakon što mu nije produljila mandat na čelu SOA-e.

Na funkciji prvog čovjeka SOA-e Buljević je naslijedio upravo Karamarka kojega je 2008. premijer Ivo Sanader postavio za ministra unutarnjih poslova.

I Karamarko je u tadašnju HDZ-ovu Vladu, baš poput Juretić i Buljevića, ušao kao nestranački ministar. Premda je član HDZ-a postao još 1989., nije obnovio članstvo pa je ponovno iskaznicu HDZ-a dobio u rujnu 2011. godine. Uručila mu ju je tadašnja predsjednica HDZ-a i premijera Jadranka Kosor koju je upravo Karamarko, nakon što je preuzeo stranku, iz nje 2013. izbacio.

Davor Božinović

I u Vladi koju je vodila Jadranka Kosor bilo je nestranačkih ministara koji su se poslije priključili HDZ-u. Davor Božinović nije imao člansku iskaznicu HDZ-a kada je postao ministar obrane, nego se učlanio u lipnju 2011. godine. I njemu je Jadranka Kosor predala člansku iskaznicu, i to na svečanoj sjednici Središnjeg odbora stranke.

Tom je prilikom Božinović rekao da je već jednom bio član HDZ-a, i to 1990. godine, ali nije objasnio zašto je istupio. U Vladu je ušao upravo na poziv Jadranke Kosor pa se njegovo učlanjenje tumačilo kao podrška tadašnjoj premijerki.

Na kraju u SDP ušla 2 ministra

U Milanovićevoj vladi bila su dva nestranačka ministra - ministar pravosuđa Orsat Miljenić i ministar branitelja Predrag Matić. No, i oni su se učlanili u SDP, ali tek u siječnju ove godine, nakon što je ta stranka izgubila vlast. Osim njih, u isto su vrijeme članske iskaznice SDP-a odlučili uzeti i nekadašnji Matićev pomoćnik Bojan Glavašević te glasnogovornica SDP-a Danica Juričić.

Matić je objasnio da se na učlanjenje odlučio jer se i dalje želi aktivno baviti politikom pa smatra da je u redu da uđe u stranku koja mu je pružila priliku za političko djelovanje.

Bivši ministar branitelja bio je na listi za Sabor i danas je zastupnik, baš kao i Miljenić. Na izbornoj listi lijeve koalicije bio je i Glavašević, ali on nije uspio ući u Sabor jer je bio na preniskom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:41