NAJNIŽI REJTING U TRI GODINE

BERNARDIĆEV 'SKUP POMIRENJA' BIT ĆE 12. SIJEČNJA U OGULINU Šef SDP-a sprema se za burni sastanak, stranka će se suočiti s neugodnim činjenicama

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Predsjedništvo SDP-a u petak će se suočiti s vrlo neugodnim činjenicama. Jedna je rejting koji im je najniži u posljednje tri godine i na kraju godine, prema Crobarometru, iznosio je samo 18,9 posto. Uz pad podrške birača na nivou države, SDP je dobio još jednu pljusku, a to je da ih je u njihovoj najvećoj utvrdi - Rijeci, Kvarneru i Istri po rejtingu pretekao Živi zid.

Premda su na te činjenice javnom kritikom stranačkog vodstva reagirali Mirando Mrsić, bivši ministar rada, i kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Aleksandra Kolarić, ne može se reći da će se njihovo raspoloženje preliti i na Predsjedništvo. Prema insajderskim informacijama, predsjednik SDP-a Davor Bernardić sprema se na burni sastanak, no zasad nitko nije najavio konkretnu ofenzivu prema njemu. SDP-ovci koji imaju takav utjecaj u stranci da bi mogli inicirati ozbiljnije rasprave i eventualno pitanje odgovornosti za stanje stranke posljednjih dana izbjegavaju novinare, a i oni koji se jave ne iznose mišljenje. Stranačko vodstvo i SDP-ovi saborski zastupnici uzeli su si dulji odmor i, prema riječima jednog od naših sugovornika, prije 15. siječnja, dok ne prođe skijaški tjedan, neće biti nikakvih posebnih reakcija iz redova Bernardićeve oporbe.

Iz struje bliske stranačkom vodstvu postoji objašnjenje za iznimno nizak rejting SDP-a, a to je splet okolnosti.

- Četiri su osnovna razloga. Prvi je to što nemamo dobru komunikacijsku strategiju i naša politika i potezi ne dopiru do javnosti. Drugi problem su i unutarstranački sukobi koji se vode preko medija. Treći je populizam naših političkih suparnika koji dobro prolazi kod birača. SDP ne poseže za populizmom jer, unatoč rejtingu, ostajemo ozbiljna i realna stranka. Četvrti razlog je naš rad u Saboru koji nije dovoljno dobar - kaže jedan od vodećih SDP-ovaca blizak predsjedniku stranke.

Teme oko kojih bi moglo biti nešto više rasprave na Predsjedništvu SDP-a su unutarstranački izbori. Naime, razmatrat će se samo sporni izbori u Vukovaru i u Splitu. U Vukovaru je za predsjednika gradske organizacije izabran Željko Sabo, što je vrlo loše primio dio izabranog vodstva. Dio vukovarskih SDP-ovaca ne želi surađivati sa Sabom i to zbog činjenice da je pravomoćno osuđen za političku korupciju i jer se protiv njega vode još dva kaznena postupka. Organizacija se podijelila na dva bloka i praktično je blokirana.

Predsjedništvo SDP-a formiralo je tročlano povjerenstvo koje je bilo u Vukovaru i pokušalo riješiti problem, ali nije uspjelo. Oba su bloka čvrsto pri svojim stajalištima i nitko ne želi istupiti iz stranke. O Sabinoj sudbini na kraju će odlučiti stranački vrh u Zagrebu koji će se i vrijednosno odrediti prema tome može li im u vodstvu biti osoba osuđena za političku korupciju.

Slučaj Splita je drukčiji. Tamo je za predsjednika organizacije izabran Goran Kotur, kandidat koji pripada struji Bernardićevih oponenata. U njegovu se slučaju javio problem jer ga je kolegica optužila da je prije godinu dana prema njoj bio nasilan. Koturovi zagovornici problem vide u tome što spomenuto nasilje nije prijavljeno ni policiji, ni stranačkim tijelima onda kad se navodno dogodilo, nego je optužba iznesena tijekom jednog sučeljavanja na izboru šefa splitskog SDP-a. SDP-ovci su problematizirali i izbore u Slavonskom Brodu i u mjesnoj organizaciji Maksimir u Zagrebu, i to zbog brisanja starih članova i primanja novih, no ovi slučajevi neće biti tema Predsjedništva.

Bernardiću bi izazov mogao biti team building na kojem će okupiti Klub zastupnika, to više što je tu najveća koncentracija njegovih oponenata. Skup SDP-ovaca zakazan je za 12. i 13. siječnja i treba se održati u Ogulinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:24