COVID-19 U HRVATSKOJ

BEROŠ 'Imamo 39 novooboljelih, ukupno 481' RAVNATELJ POLICIJE 'Zaražena su dva policajca' MARKOTIĆ '14 osoba na respiratoru, jedan pacijent kritično'

 
Konferencija Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu
 Damir Krajac / CROPIX

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa ih je trenutno ukupno 481, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

- Ako kompariramo povećanje od jučer ujutro, i dalje držimo situaciju pod kontrolom. Nema eksponencijalnog rasta zaraženih, što je od iznimne važnosti, rekao je ministar zdravstva.

Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja.

- Važno je da su svi zdravstveni djelatnici u KBC-u Sestre milosrdnice, a koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom, negativni na koronavirus, otkrio je Beroš.

Na respiratoru je 14 bolesnika - osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Beroš je istaknuo da je od ukupnog broja bolesnika njih tri posto na respiratoru, što je zadovoljavajuće jer su projekcije govorile da će se raditi o pet posto bolesnika.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je dobni prosjek zaraženih 49 godina. Više od 18.600 ljudi je u samoizolaciji, a intenzivno se nadzire 2437 kontakata. Ukupno je u cijeloj Hrvatskoj 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji.

- Imamo nekoliko slučajeva za koje ne možemo utvrditi kako su se zarazili, rekao je Capak.

Dvojica policajaca zaražena su koronavirusom, a 90 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova su pod mjerama samoizolacije, izvijestio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Zagreb, 260320. 
Nehajska 5, Ranateljstvo civilne zastite.
Konferencija Nacionalnog stozera za civilnu zastitu.
Na fotografiji:  Davor Bozinovic.
Foto: Damir Krajac  /  CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

- Dvojica zaraženih policajaca su bila pod mjerama samoizolacije. Oni su ranije bili testirani te su bili negativni na koronavirus, ali drugo testiranje je pokazalo da su ipak zaraženi, pojasnio je Milin.

Milina je pritom podsjetio da su policijski službenici od prvog dana pojave epidemije glavna potpora zdravstvenom sustavu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zahvalio se građanima koji poštuju mjere i odluke Stožera.

- Svi koji nisu u nužnim službama moraju polako usporavati ritam, kako bi se resursi i energija sačuvali za zdravstvene radnike, policiju i zaštitare. Poruka građanima je - ostanite doma, neka to bude vaša zadaća, a mi smo tu da radimo sve što je moguće da držimo sve pod kontrolom, poručio je Božinović.

- Oko 80 posto pacijenata koji su na respiratoru imaju kronične bolesti što je u skladu u onim što je poznati u svijetu. Prosjek je oko 61-62 godine jer mi imamo većinu zaraženih mlađe srednje dobi. To je očekivano jer sad očekujemo da će biti više zaraženih starije životne dobi pa će i taj prosjek biti veći, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

Zagreb, 260320. 
Nehajska 5, Ranateljstvo civilne zastite.
Konferencija Nacionalnog stozera za civilnu zastitu.
Na fotografiji: Almeka Markotic.
Foto: Damir Krajac  /  CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

- Imamo jednog pacijenta koji je u kritičnom stanju, rekla je Markotić.

Ministar Beroš jučer je bio u Osijeku.

- U Osijeku smo utvrdili da nije bilo propusta u postupanju zdravstvenih djelatnika. Nekad u hitnim slučajevima se ne stigne obaviti dijagnostika, pa zdravstveni djelatnici postupaju riskirajući i svoje zdravlje kako bi pomogli pacijentima, rekao je Beroš.

Kakva je bila klinička slika muškarca iz Istre koji je preminuo od koronavirusa?

- Inspekcija je postupala odmah istog dana. Ono što je meni poznato, klinička slika nije bila ozbiljna, no epidemiolog je preporučio hospitalizaciju i čak pozvao sanitetski prijevoz, no nakon intervencije obitelji je stopiran. No, izjave se još uvijek uzimaju, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje. To je osnovni mehanizam kojim možemo zaustaviti širenje epidemije, poručio je Beroš.

- Dnevni kapacitet je više od tisuću testova dnevno. Imam informaciju da nam u petak dolazi novi kontigent testova i testirat ćemo koliko će biti potrebno, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Zagreb, 260320. 
Nehajska 5, Ranateljstvo civilne zastite.
Konferencija Nacionalnog stozera za civilnu zastitu.
Na fotografiji: Vili Beros.
Foto: Damir Krajac  /  CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Mnogo je zdravstvenih djelatnika KBC Sestre milosrdnice u samoizolaciji, zvuči alarmantno, zaključili su novinari.

- Srećom, samo zvuči alarmantno. Sama ustanova je bez traženja pomoći je dio liječnika iz Klinike za traumatologiju povukla u svoju ustanovu pa nema straha, rekao je ministar zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:46