KORONA U BOLNICI

BEROŠ NAKON OBILASKA KBC-a OSIJEK 'Mislim da nije došlo do greške u postupanju. Nisam primijetio da je bilo propusta'

 
Vili Beroš
 Damjan Tadić / CROPIX

Koronavirus ušao je i u sustav KBC-a Osijek nakon što je u utorak na Pulmologiju primljena pacijentica kojoj je naknadno utvrđeno da je pozitivna na COVID-19, a u samoizolaciji završili su i neki liječnici i medicinsko osoblje koji su s gospođom bili u kontaktu.

Zbog svega u Osijek je došao i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je nakon sastanka s upravom bolnice rekao da je „došao dati potporu liječnicima i ravnatelju koji je svojim postupcima pokazao promišljeni pristup i sukladno naputcima napravio pripremne radnje kako bi KBC adekvatno odgovorio na ovu ugrozu.“

O tome kako je i zašto došlo do proboja virusa u bolnicu ministar je rekao da je „to sada irelevantno.“

- Dogodilo se što se dogodilo. Liječnici prvenstveno postupaju s namjerom spašavanja života. Mislim da nije došlo do greške u postupanju. Nema načina, a ponekad ni vremena čekati rezultate testiranja. Nisam primijetio da je bilo propusta.

Svi de facto iz dana u dan učimo i prilagođavamo se novim okolnostima. Nemoguće je sve testirati pri dolasku na Hitni prijem – rekao je Beroš, dodavši da je na sastanku s njim bila i dr. Jasmina Milas-Ahić.

- Saslušali smo je, ona sudjeluje u radu kriznog stožera ove bolnice. Samo zajednički možemo odgovoriti na ovu ugrozu – rekao je Beroš, dok je ravnatelj bolnice istaknuo kako se u bolnici postupa u skladu sa svim naputcima i protokolima. No, nije želio reći koliko je medicinskih djelatnika u samoizolaciji.

- Određeni djelatnici su iz predostrožnosti stavljeni u samoizolaciju, no taj broj je toliki da ne ugrožava normalan rad bolnice. Dobro je da nijedan medicinski djelatnik nije zaražen. Sada smo odredili i medicinske timove A i B, koji se rotiraju svakih 14 dana koliko je vrijeme inkubacije, kako bismo maksimalno spriječili daljnje širenje zaraze i u bolnici – kazao je ravnatelj.

Kako doznajemo, i ta mjera organizacije rada u 14-dnevnim timovima je upravi predlagana prije 15-20 dana, ali je sve do sada nisu prihvaćali. Što se tiče razrješenja dr. Milas-Ahić, ravnatelj je rekao da je „razriješena zbog djelovanja mimo mojih ovlaštenja i dozvola, što je u kriznoj situaciji vrlo opasno.

Takvo djelovanje može dovesti do dodatne zabune među djelatnicima i do panike.“ Inače, dvoje pacijenata kojima je naknadno utvrđena koronavirus bili su na Pulmologiji, gdje je obavljena dekontaminacija.

Trenutno su u KBC-u Osijek hospitalizirano 24 pacijenta s koronavirusom, od kojih su dvoje na respiratoru. Još je dvoje oboljelih na kućnom liječenju. Dakle, u samo tri dana broj novooboljelih je skočio sa 7 na 26.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:59