MINISTAR ZDRAVSTVA

BEROŠ U KBC-u SESTRE MILOSRDNICE 'Nije bilo većih šteta, izvan funkcije je samo kardiosala, ti pacijenti će biti preusmjereni na Sveti Duh'

Vili Beroš
 Ronald Goršić / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji u nedjelju obilazi zagrebačke bolnice, izjavio je da u KBC-u Sestre milosrdnice nije bilo većih šteta, izvan funkcije je samo kardiosala, pa će pacijenti za intervencijsku kardiologiju biti preusmjereni u Kliničku bolnicu Sveti Duh.

Bolesnici su za vrijeme potresa izašli van, oni se sada vraćaju, angažirani su građevinari, arhitekti i statičari koji provjeravaju sigurnost zgrada, rekao je Beroš novinarima.

Ravnatelj KBC-a Mario Zovak podsjetio je kako je bolnica izgrađena prije stotinjak godina pa su sretni što, osim pucanja zidova i otkidanja nekih dijelova fasade, nema neke strukturalne štete.

Zgrade će danas biti statički pregledane, a iz jedne koje je posebno upitna preseljeno je tridesetak pacijenata u sigurnu zgradu. To su pacijenti s odjela nefrologije i gastroenterologije, a u tom je prostoru i interventna koronarna dvorana, rekao je Zovak.

Zovak kaže kako je svo osoblje bolnice koje je u samoizolaciji dobro, nitko nema simptome.

"Pacijent koji je bio neposredno uz pacijenta koji je bio pozitivan na koronavirus po jučerašnjem je brisu negatian, što je jako dobro. I ja sam se jučer testirao i nalaz je negativan", kaže Zovak.

Zaraženi pacijent bio je primljen kao hitni pacijent, vitalno ugrožen i s traumom trbuha, pa da se nije interveniralo bio bi u sat vremena mrtav.

"Istodobno, nismo imali nikakav podatak da je na bilo koji način bio sumnjiv po bilo čemu. Onog trena kad smo dobili informaciju krenuo je proces izolacije. Priče da smo trebali nešto prije napraviti su čista iluzija", kaže Zovak.

Trenutno je u samoizolaciji 12-13 članova medicinskog osoblja, što je sasvim u redu, dodao je Zovak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:31