VELIK USPJEH LIJEČNIKA

BESKRAJNA SREĆA RODITELJA RAZDVOJENIH SIJAMSKIH BLIZANKI 'Izgledaju nam puno veće sada kad su odvojene. Nismo znali kud bi koju. I strah i sreća...'

 
Doc. dr. Ruža Grizelj, Tambolaš Petar i Marija koji drže na rukama svoje četveromjesečne kćerke i dr. Danko Mikulić.
 Darko Tomaš / CROPIX

Valentina i Kristina, djevojčice rođene kao sijamske blizanke pet tjedana nakon rođenja, u 15-satnoj operaciji u kojoj je sudjelovalo čak 14 liječnika i gotovo isto toliko drugog medicinskog osoblja, razdvojene su. Svaka u svom krevetiću, pa čak i u svojoj sobi na zagrebačkom Rebru dijele osmjehe svojoj mami i tati.

Velik je to uspjeh liječnika jer se radi tek o drugom slučaju u svijetu da su blizanci spojeni i jetrima i crijevima - razdvojeni.

Mama Marija i tata Petar su presretni.

- Najgore nam je bilo kad su bili na operaciji i prije toga dok su imale upalu crijeva, to je bilo teško, jedva su preživjele, rekao je za RTL Direkt otac djevojčica Petar Tambolaš.

- Doktor Kovačević me na ultrazvuku pitao, 'gospođo, što nosite', ja sam mu rekla pa dijete, pitao me 'koliko', pa jedno. Samo je kazao 'gospođo tu je dvoje, al nije baš najbolje. Poslao me na Sveti Duh kod doktora Habeka pod sumnjom da su sijamski blizanci, rekla pak je majka Marija, koja jednog doktora u Virovitici nije htjela spominjati.

- Pitao me, 'a gospođo, zašto ste odlučili tak šta ić rodit', reko pa nije to tak šta, to su moja djeca. Na to je rekao 'ma to je za mene tak šta. Niste čuli da ima abortusa i svega', rekla sam mu da to kod nas ne dolazi u obzir, prisjetila se Marija.

Najteži dio cijelog ovog puta roditeljima je bilo iščekivanje ultrazvuka, otkrivanje...

- Prvo su bili dečki, pa su onda ispale curice, sijamski, pa imaju svaka svoje srce, pa želuce, ali to nismo znali sto posto dok se nisu rodili, kazala je majka.

- Najgore nam je bilo kad smo išli u Zagreb kad smo saznali da su sto posto spojene, rekao pak je otac Petar.

Marija je istaknula kako su joj najgore bile noćne more. - Sanjala sam svakakve snove, prisjetila se.

Valentina i Kristina jedinstvene su u svijetu i u Hrvatskoj. Roditelji su se prisjetili samog rođenja.

- Kad su se rodile, Kristina je bila slabija, krhkija, a sad se to obrnulo. Različitog su karaktera, pričaju oduševljeno.

Prvi put su ih vidjeli svaku u svom krevetiću pa su rekli da su im izgledale puno veće svaka posebno, nego kad su bile spojene.

- Nismo znali kud bi koju. I strah i sreća..., kazali su u razgovoru za RTL Direkt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:07