DAN OSLOBOĐENJA

BESMRTNI PARTIZANSKI ODRED PROMARŠIRAO CENTROM ZAGREBA Antifašisti nosili sliku Franje Tuđmana u partizanskoj uniformi, stigao i ruski veleposlanik

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.05.2019. u 19:59

Darko Tomaš / HANZA MEDIA

 

Stotinjak sudionika povorke "Besmrtnog partizanskog odreda" okupilo se u srijedu na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, odakle su sa zastavama i fotografijama poginulih boraca NOB-a krenuli prema Trgu Republike Hrvatske, gdje su pustiti balone mira kao simbol sjećanja pobjede nad nacizmom i fašizmom 1945. godine.

U ime organizatora predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin rekao je da su događaji koji se obilježavaju ovu srijedu i četvrtak, odnosno Dan oslobođenja Zagreba, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, međusobno povezani. Da "nije bilo pobjede nad fašizmom, ne bi bilo ni Dana Europe", dodao je.

Naveo je da su osmog svibnja 1945. godine partizanske jedinice Jugoslavenske armije ušle u Zagreb, čime su, kako je kazao, Zagreb i Hrvatska "osvanuli slobodni", a vojna sila nacističke Njemačke položila je oružje te je potpisana bezuvjetna kapitulacija.

Dodao je da je time Europa postala slobodna i okrenula novu stranicu te da su europske zemlje putem zbližavanja, suradnje i zajedništva stvorile Europsku uniju, čija je Hrvatska ravnopravna članica.

"Danas ima onih koji kažu da je ulaskom partizana u Zagreb, Zagreb okupiran od Jugoslavenske armije. Kažu da hrvatski građani nisu smjeli govoriti hrvatski, da nismo smjeli izvoditi hrvatsku himnu. Čiste laži", rekao je Habulin.

Prema njegovim riječima Zagreb je 8. svibnja okupiran 'samo za simpatizere ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske (NDH)', ocijenivši da povijesni revizionisti lažima obmanjuju hrvatske građane, a posebno mlade ljude.

Sudionici povorke hodali su ulicom Franje Račkoga, Jurišićevom ulicom te su preko Jurišićeve i Trga bana Josipa Jelačića došli do Trga Republike Hrvatske, nekadašnjeg Trga maršala Tita, gdje su pustili balone mira. Pritom su nosili fotografije pripadnika NOB-a koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu i pjevali partizanske pjesme.

Na početku povorke istaknuli su veliki transparent s natpisom "Besmrtni partizanski odred" i zastave Hrvatske, Grada Zagreba, Europske unije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA).

FOTOGALERIJA: Besmrtni partizanski odred

Organizatori su istaknuli kako je slična akcija pokrenuta u Ruskoj federaciji 9. svibnja 2012. godine, u sibirskom gradu Tomsku, pod nazivom "Besmrtni puk". U sedam godina ta se inicijativa proširila na 91 zemlju svijeta, a u današnjoj zagrebačkoj povorci sudjelovao je i veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov, koji je rekao kako je ponosan na zajedničko slavljenje Dana pobjede te najavio sutrašnju proslavu u Moskvi gdje će se okupiti više od milijun ljudi.

"Današnje događanje ima važno političko značenje. To je dan sjećanja za one kojima smo dužnici u današnjem vremenu. Naš dug je sjećati se vojnika zemalja koje su se protivile fašizmu i koje su oslobodile Europu", rekao je okupljenima na završetku marša Azimov.

Naveo je kako su jugoslavenski partizani imali podršku Crvene armije te da je na teritoriju Hrvatske poginulo više od 10 tisuća sovjetskih vojnika, a u svijetu 28 milijuna. I ruski veleposlanik je ocijenio da se u zadnje vrijeme događa falsifikacija povijesti. "Umanjuje se uloga partizana i Sovjetskog Saveza u pobjedi, a u isto vrijeme ide se prema gerilizaciji fašizma", zaključio je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo