PRODAVAT ĆE KARTE

BEZ PREDRASUDA I BARIJERA Riječki HNK zaposlio dvojicu mladića s Downovim sindromom: 'Leo i Goran jedva čekaju novu kazališnu premijeru'

 Kristijan Vučković / hnk-zajc.hr

Riječki HNK Ivana pl. Zajca pronašao je model suradnje sa sugrađanima s invaliditetom, javlja HRT.

Zaposlili su, naime, dvadesetogodišnjeg Lea i Gorana, mladiće s Downovim sindromom, a njihov je novi posao da dočekuju gledatelje i dijele im letke. U tome im pomaže volonterka Paula Lugarić iz udruge za Down sindrom-Rijeka 21.


Kristijan Vučković / hnk-zajc.hr

HNK Ivana pl. Zajca prva je državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba s Downovim sindromom. Kako nisu u mogućnosti isplaćivati donacije, ovo je bio jedini način. A uloga institucija u kulturi i jest biti i etički kompas za sve članove društva.

U Hrvatskoj je još na snazi zakonska regulativa temeljem koje oni koji rade nemaju pravo i na invalidninu - za razliku od primjerice Italije gdje čak dvadeset posto osoba s Downovim sindromom ima radnu knjižicu.

Leo i Goran jednakopravni su članovi društva, bez predrasuda i barijera. U kazalištu se osjećaju korisnima i s nestrpljenjem čekaju novu kazališnu premijeru, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:13