OTKRIVEN PREDATOR

Bibinje u ŠOKU zbog župnika PEDOFILA. 'Oduvijek se znalo da Don Nedjeljko voli dječake’

Većina Bibinjaca ne želi razgovarati, dio ga brani, a dio ipak kaže: Znali smo

Znalo se da don Nedjeljko preferira dječake na vjeronauku, da su mu oni draži. Zvao ih je svaki rođendan da im čestita, svima koje je krstio, krizmao, zvao ih je i otkako je u mirovini - priča mi nekadašnja susjeda umirovljenog svećenika don Nedjeljka Ivanova, protiv kojeg je zadarski nadbiskup Želimir Puljić zatražio istragu radi optužbi da je tijekom 20 godina službovanja u Bibinjama seksualno zlostavljao brojne dječake. Neslužbeno se spominje brojka od čak stotinu dječaka. No, teške optužbe protiv umirovljenog svećenika šokirale su stanovnike Bibinja. Većina naših sugovornika ne vjeruje da su istinite. Naprotiv, nekadašnjeg župnika hvale i govore da je duhovono i materijalno preporodio Bibinje.

Skupljena svjedočanstva

Rijetki ipak priznaju da je svećenik pokazivao sklonost prema mladim dječacima, ali misle da je istraga nakon 20 godina besmislena . Ali, tako ne misle Josip Lisica i Nenad Bugarija, dvojac koji je prvi javno govorio o satima nasamo sa svećenikom Ivanovim. Lisica, kuhar iz Švicarske, pokrenuo je priču nastupom u HTV-ovoj emisiji “8. kat”, a nastavio ju je Bugarija, koji živi u Americi. Prikupio je svjedočanstva navodno više nekadašnjih žrtvi svećenika te ga prijavio nadbiskupu Želimiru Puljiću, koji je zatim pokrenuo istragu. Zabranio je umirovljenom svećeniku držanje mise, ispovijedi i odlaske u Bibinje. Don Nedjeljko Ivanov povukao se u svoju sobu Svećeničkog doma u Zadru. Posljednjih dana ne izlazi.

- Nema ga tu - rekao nam je čovjek na vratima doma.

- A gdje je - pitali smo.

- Ne mogu vam to reći - odgovorio je.

I u Bibinjama su ljudi bili prilično zatvoreni za razgovor na tu temu. Je li to zbog srama? Predrasuda? Ili zaista misle da su sve to laži. No, šale se na način koji pokazuje da najviše zaziru od homoseksualizma.

- Ako je svećenik dječake iz Bibinja pretvarao u homoseksualce, kako to da Bibinje imaju najveći natalitet u Hrvatskoj - šale se u kafiću.

Nije odustala od vjere

Ali, susjed obitelji Lisica, čiji je sin Josip Lisica pokrenuo aferu, prisjetio se kako je svećenik volio grliti i dodirivati dječake.

- Osobno nisam imao neugodno iskustvo s njim. I ne vidim razlog zbog kojeg se sada, nakon 20 godina, otvarala ta priča - kaže on. Obitelj Lisica u Bibinjama živi povučeno. Majku Josipa Lisice zatekli smo u dvorištu kuće.

- Josip ima svu našu podršku - rekla je. Nije bila raspoložena za opširniji razgovor na tu temu, a nije se željela ni prisjećati djetnjstva njezina sina. Ne želi medijski istupati.

- Neka govore oni koji su to iskustvo proživjeli. Oni najbolje znaju što im se dogodilo - dodala je. Ona i dalje odlazi u crkvu. Nije odustala od vjere, ali sina podržava. Međutim, svjedočanstvo njezina sina u nevjerici je gledao HDZ-ov načelnik Općine Bibinje Nino Šimunić, koji je nedavno nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:26