LJETNI BONTON

'Bio sam u restoranu, jeo u tišini i uživao, a onda se pored mene pojavio čovjek s kojim sam se posvađao. Ponašao se luđački, nepristojno i primitvno'

 Tea Gabud / CROPIX

Zamislite situaciju - sjednete za stol u restoranu, naručite večeru u pet sljedova, atmosfera je ugodna, pomalo romantična, visoke svijeće, fini stolnjak, ubrusi, skupo vino...

Sve je spremno za hedonistički provod. Taman u trenutku kad vilicu na koju je nabodena vaša najdraža hrana približite usnama, netko vas trkne u stolac, zbog čega vam zalogaj padne na pod, potom čujete vrisak i vidite malo stvorenje koje počinje trčati krugove oko vašeg stola.

Ovaj scenarij, naravno, nije svakodnevna praksa jer, srećom, nisu sva djeca mala, nemirna stvorenja koja se ne znaju ponašati u zatvorenim prostorima. Ali, morate priznati - svako dijete ima svoju “točku pucanja”.

Kako bismo izbjegli takve neugodne situacije, ali i kako bismo naučili ponašati se u restoranima te kada je u redu požaliti se, za savjet smo pitali poznatoga gastrokritičara Radovana Marčića.

Što s djecom?

- Maloj djeci nije mjesto u restoranu. Njima je tamo dosadno, ne mogu dugo sjediti i hrana im se ne sviđa.

A ako već roditelji inzistiraju da s djecom dođu u restoran, onda neka biraju restorane koji imaju prostor za djecu i nude na primjer hamburgere, što djeca vole jesti, ili imaju neki prostor izvan restorana poput igrališta, gdje se mogu ići igrati kad im dosadi - kaže Marčić. Dodaje da su nekad djeca jela za posebnim stolom, ali su danas drukčija vremena.

Ipak, ostaje pri tome da “uštogljeni, restoranski ambijent nije primjeren za djecu”. A da nisu samo djeca ta koja trebaju učiti kako se lijepo ponašati, pokazuju sve češći primjeri “poslovnjaka” koji se ne mogu odlijepiti od svojeg mobitela i time ometaju ostale goste u nekom restoranu i ne dozvoljavaju im da uživaju u ručku ili večeri.

- Bio sam sam u jednom dijelu restorana, jeo u tišini i uživao. Odjednom se blizu mene pojavio čovjek koji je bio na drugoj strani restorana i počeo nekontrolirano šetati i pričati između stolova. Ushodao se on tako gore-dolje jer je vodio napeti poslovni razgovor. Na kraju sam se posvađao s njim jer se samo luđaci mogu tako ponašati, a on se naposljetku ispričao. Telefoniranje je strašno nepristojno i dokaz primitivizma.

Bolje je ugasiti telefon kad se sjedne za stol ili utišati zvuk. Time pokazujete poštovanje prema onime s kim ste na ručku ili večeri, kao i prema svima ostalima u restoranu - govori nam naš poznati televizijski gastrokritičar Radovan Marčić.

Loša usluga

Naglašava nam da je uvijek u redu požaliti se na stvari koje nam smetaju ili lošu uslugu u restoranu i bilo kojem drugom ugostiteljskom objektu.

Ipak, s obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora, većina će ljudi svoje slobodno vrijeme radije provesti na plaži ili u moru nego u zatvorenim prostorijama. Treba znati da i tamo postoje pravila kojih bi se bilo dobro pridržavati. Tako se primjerice preporučuje da češnjak, ribu ili cijelo pile radije pojedete doma, ako ne želite postati predmetom neugodnog zurenja, isto kao što se preporučuje da ne režete kulen ili češnjovke u autobusu ili tramvaju.

Umjesto toga, na plaži radije jedite “ljetnu hranu” poput pizze, sladoleda ili voćne salate. Inače, jedan trokut pizze sadrži oko 300 kalorija, a cijela zdjela voćne salate čak šest puta manje, stoga birajte pažljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:33