IZBORI U STRANCI

BIRA SE NOVO VODSTVO HDZ-a Predsjednika, njegova zamjenika i potpredsjednike ima pravo birati 200.000 upisanih članova, glasa se pod strogim mjerama

Plenković: Cirkulira SMS poruka gdje se miješaju kandidati našeg tima Odvažno za Hrvatsku i naših oponenata na jedan perfidan način. Očito je ova druga ekipa shvatila da gubi pa nastoje u zadnji tren zbuniti dio birača HDZ-a
Miro Kovač i Andrej Plenković
 CROPIX

Izbore ćemo održati u nedjelju, konzultirali smo se i s nadležnim državnim tijelima. Mi izbore možemo provesti, rizik nije veći nego prilikom odlaska u trgovinu ili javni prijevoz - izjavio je jučer glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković te potvrdio da će HDZ u nedjelju održati unutarstranačke izbore. Učinit će sve, najavio je glavni tajnik Jandroković, da rizik (zaraze koronavirusom) bude sveden na minimum, pa će se inzistirati na strogim pravilima kojih će se svi sudionici morati pridržavati.

- Razmak između osoba će morati biti na otprilike metar ili više metara, prostorija za glasovanje morat će se napustiti čim se obavi glasovanje, nema rukovanja, nema fizičkog kontakta, svi trebaju imati vlastite kemijske olovke kojima će ispunjavati glasačke listiće, na biralištima će biti dezinfekcijska sredstva, a u biračkom odboru jedna će osoba biti zadužena za provođenje reda i pravila - najavio je glavni tajnik HDZ-a. Također je dodao da će se toga pridržavati “vrlo striktno”.

Ozbiljnost i odgovornost

- Naše Središnje izborno povjerenstvo (SIP) kontinuirano je u kontaktu s biračkim odborima i vjerujem da ćemo i kroz to pokazati dobru organiziranost, ozbiljnost i odgovornost - kazao je Jandroković te dodao kako još moraju naći “formu kako će se priopćiti rezultati”.

- Spremni smo, ili ovako pred vama, ili kroz priopćenje, priopćiti te rezultate - rekao je Jandroković.

Osvrnuo se i na to kako je SIP obaviješten o SMS porukama koje imaju naziv HDZ izbori i za koje se čini kao da su službene stranačke, a u kojima se poziva na glasovanje za neke kandidate.

Manipulacije

- Riječ je o fake newsu, o lažnim vijestima, netko očito manipulira i pokušava ovu situaciju iskoristiti za sebe. Nema, dakle nikakvih poruka koje dolaze službeno, u ime stranke - naglasio je i naveo kako su poruke došle s anonimnog broja, ne zna se tko ih je poslao, pa je moguće da je to učinio i netko tko nije član HDZ-a. Članicama i članovima HDZ-a poručujem da glasuju po savjesti, da ne nasjedaju na ovu vrstu manipulacija i provokacija, jer to nije u korist HDZ-a - poručio je Jandroković. Na spomenute SMS poruke ukazao je jučer i premijer te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- Spremi smo za unutarstranačke izbore, no, evo, danas se javljaju članovi da je počela cirkulirati SMS poruka gdje se miješaju kandidati našeg tima Odvažno za Hrvatsku i naših oponenata na jedan perfidan način. Očito je ova druga ekipa shvatila da gubi pa nastoje u zadnji tren zbuniti dio birača HDZ-a i miješaju kandidate s onima koji pobjeđuju - rekao je Plenković te dodao: “To im neće proći”. Iz drugog tima jučer se oglasio kandidat za potpredsjednika HDZ-a Milijan Brkić i rekao da na unutarstranačkim izborima očekuje promjenu u HDZ-u.

- Duboko vjerujem u članstvo, njihovu emociju i razum te da će izabrati Opciju za promjene koje će HDZ povesti prema pobjedi - izjavio je Brkić. Također je dodao da bi mu bilo draže da se kampanja vodila u sklopu HDZ-a, a manje u medijima jer je riječ o unutarstranačkim izborima. Rekao je i da bi više volio da su svi zajedno predstavili svoje programe po županijskim organizacijama i da izborne rezultate čekaju zajedno u središnjici, a ne svatko u svom stožeru.

Povodom spomenutih SMS poruka predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a Damir Sesvečan pozvao je članove HDZ-a da “ne nasjedaju na ovakve i slične anonimne poruke u kojima se lažno poziva na zajedništvo u podršci određenim kandidatima implicirajući da poruka predstavlja službeni stav stranke ili nekog stranačkog tijela”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:06