ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Birači misle da je Zoran Milanović bahat, a Jadranka Kosor neiskrena

ZAGREB - Velik dio građana ne vjeruje ni HDZ-u niti SDP-u da mogu riješiti najvažnije probleme u državi. Od 40 do 50 posto građana smatra da netko drugi, a ne dvije najvažnije političke stranke, može izvući zemlju iz ekonomske krize, smanjiti nezaposlenost, riješiti sporove sa susjedima, provesti borbu protiv korupcije...

Povjerenje za EU

Pokazalo je to istraživanje Nove TV koje je provela agencija IPSOS Puls na četiri tisuće ispitanika. Kada je riječ o onim biračima koji znaju tko bi mogao riješiti probleme, ipak je više onih koji vjeruju SDP-u nego HDZ-u.

Primjerice, 34 posto ispitanika smatra da SDP može izvući zemlju iz krize, a samo njih 18 svoj glas daje HDZ-u. Isto tako, da SDP može riješiti nezaposlenost izjasnilo se 35 posto ispitnika naprema 15 posto onih koji smatraju da to može HDZ. No, zato su birači na strani HDZ-a kad je riječ o rješavanju sporova sa susjedima. A zanimljvo je i da više birača vjeruje HDZ-u i kad je riječ o ulasku u EU - na tom je pitanju 27 posto njih dalo glas SDP-u, a 30 posto HDZ-u.

Ocjene birača

Isto istraživanje pokazuje i da birači premijerku ocjenjuju kao odlučnu, iskusnu, ali i neiskrenu, a šefa SDP-a Zorana Milanovića kao sposobnog i odgovornog, ali i bahatog.

Generalno, predsjednica vladajuće stranke među biračima stoji lošije od čelnika oporbe jer o njoj pozitivno misli 45, a o njemu 57 posto birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:11