IMENOVANJA

Biščević novi hrvatski veleposlanik u Srbiji, a Bakota u Njemačkoj?

Gordan Bakota odlazi u Berlin na mjesto koje je upražnjeno kad je Grlić Radman postao ministar
Hido Biščević
 Boris Kovacev / CROPIX

Prema svim dostupnim informacijama, Hrvatska će još u mandatu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović imenovati ambasadore na dvije izuzetno važne lokacije: u Berlinu i Beogradu.

Do promjene dolazi zbog imenovanja Gordana Grlića Radmana ministrom vanjskih poslova pošto je Marija Pejčinović-Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Grlić Radman je bio ambasador u Berlinu. Na to će mjesto doći iskusni karijerni diplomat Gordan Bakota koji je bio ambasador u Beogradu. I tako je otvoreno mjesto ambasadora u Republici Srbiji. Na to bi mjesto trebao doći Hido Biščević, također iskusni diplomat. Budući da je riječ o kadrovima čija profesionalnost nije upitna, vjerojatno prigovora na njihovo imenovanje neće imati ni izabrani predsjednik Zoran Milanović. Iako je Biščević bio blizak HDZ-u.

Bakota je karijeru u MVP-u počeo 1992., radio je u diplomatskim misijama u Švicarskoj i SAD-u, a u Turskoj je 2005. počeo ambasadorsku karijeru koju je nastavio u Beču. Pozicija u Berlinu je izuzetno važna jer Njemačka u drugom dijelu ove godine preuzima predsjedanje EU.

Bitno je interesantnija Biščevićeva biografija. Poznati vanjskopolitički novinar i autor više knjiga diplomatsku je karijeru počeo još 1978., kad je preuzeo mjesto šefa kabineta Josipa Vrhovca koji je do 1982. bio savezni sekretar za inozemne poslove, šef diplomacije tadašnje SFRJ. Biščević se nakon toga vraća u Vjesnik, gdje je 1986. od Inoslava Beškera preuzeo mjesto šefa partijske organizacije jer je Bešker odlučio izaći iz Partije. Biščević mjesto glavnog i odgovornog urednika Vjesnika preuzima 1990.

Već ga je Davorin Rudolf, kao treći hrvatski šef diplomacije, 1991. želio za pomoćnika, ali u MVP prelazi tek godinu poslije. Bio je ambasador u Turskoj u doba rata u BiH i jedan od ključnih pregovarača sa Sarajevom oko Federacije BiH i završnih vojnih operacija koje su kulminirale Olujom. Nakon toga je bio pomoćnik ministra pa ambasador u Rusiji te državni tajnik u čijem su mandatu otvoreni pregovori za članstvo u EU 2005.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:10