SKANDAL ŠEFA HBK

Biskup Srakić prevarantu darovao zemljište vrijedno milijun eura

Srakić je dva mjeseca nakon što je RH vratila zemljište Crkvi, nekretninu darovao Klasičeku
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

OSIJEK - Nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić samo dva mjeseca nakon što je Republika Hrvatska Crkvi vratila gotovo 200 hektara poljoprivrednog zemljišta istu je nekretninu darovao tvrtki Iuris, u vlasništvu bivšeg dekana osječkog Pravnog fakulteta i nekadašnjeg dogradonačelnika Osijeka Damira Klasičeka.

Procjene stručnjaka

Točnije, biskup Srakić darovao je tvrtki Iuris 188 hektara, a supruzi Damira Klasičeka, Rozaliji, još oko pet hektara izuzetno atraktivnog poljoprivrednog zemljišta u Aljmašu.To zemljište, prema procjeni sudskog vještaka, vrijedi više od milijun eura, odnosno 7,5 milijuna kuna.

No, s obzirom na to da je riječ o plodnom zemljištu te da je ono u komadu, stručnjaci tvrde da mu je cijena i veća. Procjenitelji Croatia banke, koji su tvrtci Iuris dali kredit od 6 milijuna kuna, a kao zalog uzeli 188 hektara tog zemljišta, njegovu su vrijednost procijenili na 9 milijuna kuna!

Povrat imovine

U ugovorima koje je u ime Biskupije đakovačke i srijemske 14. prosinca 2007. potpisao nadbiskup Srakić stoji da Crkva tvrtki Iuris prenosi u vlasništvo 188 hektara poljoprivrednog zemljišta na temelju ugovora koji su Biskupija i Iuris potpisali 29. svibnja 2002. Naime, Biskupija nije bila zadovoljna tempom povrata crkvene imovine oduzete u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine pa je angažirala tvrtku Iuris za “stručnu i profesionalnu pomoć kako bi se uspješno okončao povrat crkvene imovine”.

Ugovorom je precizirano da tvrtki Iuris, koju je zastupao Klasiček, pripada naknada od 15 posto “od vrijednosti realiziranih povratom, ili naknada u novcu”. Gruba računica pokazuje da je tvrtka Iuris, da bi za protuuslugu dobila tako veliku poljoprivrednu površinu, morala posredovati u vraćanju Crkvi gotovo 1300 hektara zemlje.





Sudski postupak

No, skandal je izbio kad se ispostavilo da se Klasiček, zastupajući Biskupiju, bavio nadripisarstvom pa je na temelju optužnice koju je protiv njega podiglo Općinsko državno odvjetništvo iz Varaždina na Općinskom sudu u Osijeku vođen postupak. Ovih dana napisana je presuda kojom je Klasiček nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, a nezakonito stečeno zemljište bit će mu oduzeto. Zanimljivo je da 200 hektara zemlje koje je država vratila Biskupiji, a Srakić potom velikodušno darovao Klasičeku i supruzi, nikada nije bilo u vlasništvu Crkve. Iz ugovora o povratu tog zemljišta, koji je bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin potpisala 15. listopada 2007., vidljivo je da je riječ o zamjenskim poljoprivrednim površinama. No, nejasno je zašto je Crkvi vraćeno upravo to zemljište jer je Vlada RH koncem prosinca 2005. donijela odluku da te površine idu u koncesiju na 40 godina za podizanje dugogodišnjih nasada.

Natječaj za koncesiju

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su da je 16. siječnja 2006. bio raspisan natječaj za koncesiju. Javile su se tri tvrtke, no nikada im nije odgovoreno na ponude. Preko noći, očito, netko dovoljno politički moćan odlučio je da se zemljište koje je trebalo ići u koncesiju vrati Crkvi. U Općini Erdut, na čijem se području nalazi zemljište, bili su konsternirani odlukom da se ono vrati Crkvi. Tim prije što je ta općina na svojem području imala rezerviranih 305 hektara za povrat imovine, ali na drugim lokacijama od one koju je dobila Crkva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:52