TEŠKE OPTUŽBE

BISKUP VLADO KOŠIĆ: 'Vlast nam je zločinačka' VLADA: 'Samo nas pohvala iz Crkve može šokirati'

Većina naših svećenika po kvaliteti nije na razini onih u Italiji i ne razumiju probleme modernog svijeta
 Darko Tomas / CROPIX Vlado Kos / CROPIX

To je jedan isfrustrirani tip, koji priča besmislice. Na žalost, većina naših svećenika po kvaliteti nije na razini svećenstva u Italiji ili Austriji, koji su puno širih shvaćanja današnjeg svijeta i problema s kojima se suočavaju moderna društva”, kratko je replicirano iz vrha Vlade u osvrtu na sisačkog biskupa Vladu Košića, koji je u izrazito politiziranom intervjuu u Slobodnoj Dalmaciji zatražio pad Vlade, koju je optužio (opet) kao nenarodnu, ocijenio i da političke ustupke traže “Srbi četnici” i, naposljetku, predložio bojkot Hrvatske televiije.

U svakom slučaju, čini se da u Vladi nisu impresionirani najnovijim Košićevim istupom, u kojem je vladajuću koaliciju opisao kao antihrvatsku zločinačku organizaciju. “Neka pričaju što žele, iznenadilo bi nas da iz Katoličke crkve dobijemo nekakav kompliment”, jedini je komentar za Jutarnji list.

Već mjesecima u Vladi prevladava stav kako Crkva u Hrvatskoj - unutar koje je izrazito dominantna nacionalističko-konzervativna struja - koristi govor mržnje, i ne uspijeva prikriti animozitet prema Milanovićevoj Vladi.

Uostalom i Milanović je prije nekoliko mjeseci izjavio da, zbog toga, komunicira s Vatikanom i papinskim nuncijem, a s ovdašnjim biskupima samo ako baš mora. U tom smislu, omalovažavanje Košićeva napada pokazuje da su u Banskim dvorima procijenili da je biskupe bolje ignorirati, nego se s njima svađati.

Osobito ako napad dolazi iz usta trenutno najekstremnijeg hrvatskog biskupa. Košić nije pretjerano zadovoljan rezultatom referenduma jer je očekivao veći odaziv i plebiscitarni trijumf.

Ponovio je vlastitu omiljenu tezu kako je sadašnja vlast nenarodna, samo ju je ovaj put pojačao zahtjevom da Zoran Milanović i ministri podnesu ostavke i raspišu nove izbore. “Trebali su je podnijeti još nakon događaja u Vukovaru…

Oni žele ateizirati narod, nasilno uvode ćirilične ploče u Vukovaru… pogriješili su i bivši premijer iz HDZ-a i ovi danas, koji se udružuju sa Srbima u borbi za vlast”, uvjerava Košić pa, kako ne bi bilo sumnje što misli o srpskim političkim predstavnicima, dodaje: “Oni su rušitelji i agresori, ustupke su tražili Srbi četnici”, uz zaključak da je “Vlada branitelje Vukovara ponizila represijama”.

Optužbe biskupa Vlade Košića

1. Sadašnja vlast je nenarodna

2. Zoran Milanović i ministri moraju podnijeti ostavke i raspisati nove izbore

3. Ova Vlada želi ateizirati narod

4. Vlada je branitelje Vukovara ponizila represijama

5. HRT je ispostava SDP-a. Danonoćno nas izluđuje i zato treba prestati plaćati pretplatu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:46