'DA' EU, 'NE' GAY

Biskupi vjernicima poručili da trebaju izaći na izbore, ali i objasnili na što trebaju paziti

Djakovo, 211210.Nadbiskup osjecko-djakovacki Marin Srakic jutros je u Djakovu objavio bozicnu poslanicu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

ZAGREB - Crkva se neće miješati u odluke birača i svećenici ne smiju utjecati na biračku odluku, ali ako se to dogodi, kao što je nedavno bilo u Varaždinu, tada ne treba očekivati sankciju jer ne postoje propisi koji bi to kažnjavali, protumačio je nedavni događaj predsjednik Hrvatske biskupske konferencije , đakovačko-osječki nadbiskup msgn. Marin Srakić na novinskoj konferenciji kada su predstavljeni stavovi HBK o izborima i ulasku u EU.

- U Hrvatskoj je tri i pol tisuće svećenika i može se dogoditi da oni nekada kažu nešto što nije u redu - kazao je msgn Srakić dodajući kako time svećenici gube svoj autoritet. Crkva i svećenici trebaju vrijeme do izbora provesti u molitvi i oblikovanju svijesti birača u skladu s naukom Crkve, stav je HBK, ali ako se crkveni prostor iznajmi političkoj stranci za održavanje predizbornog skupa kao što je to nedavno bilo u Šibeniku gdje je u crkvi Sv. Ante održan skup HDZ-a, tada predsjednik HBK može samo reći da to nije dopušteno kao što je jučer komentirao taj događaj.

- Da, treba zaokružiti odgovor “da” na referendumu o ulasku u EU, dodatno je protumačio stav HBK msgn. Srakić i, između ostalog, kazao kako “treba izaći na izbore jer u protivnom to znači da lošiji dobivaju taj glas HBK istakla je kako oni koji apstiniraju od izlaska na izbore time gube i pravo kritiziranja vlasti.

HBK u svojoj poslanici vjernicima sugerira da stav o strankama za koje će glasati izvedu temeljem odnosa prema obitelji, pri čemu je naravno, nedopustivo izjednačavati bilo koju drugu zajednicu s obitelji.

To znači “ne” svakoj stranci koja tolerira gay zajednice, jednako kako i onim strankama koje podržavaju abortus. Za odluku je bitno i da stranke imaju dobar stav prema odgoju i obrazovanju, dakle vjeronauku te podržavaju, kao i HBK, da se prokažu zločini komunističkog režima jer je to zdravo za sadašnje i buduće hrvatske naraštaje ali i da nova vlast mora otklanjati napade na događaje i ljude važne za suverenitet Hrvatske.

I dok uz svaki stav i mišljenje HBK postoji dodatno tumačenje, neupitno je da HBK smatra kako podršku ne bi trebale dobiti one stranke koje podržavaju rad nedjeljom. Jednostavnije, trgovački interesi nisu dovoljni, jer HBK smatra da je za vjernike “nedjelja više od neradnog dana”.

HBK smatra da se do sada "dosta poduzimalo da se prokažu zločini nacizma i fašizma", a da se to nije dogodilo sa zločinima komunističkog režima, a baš to je "iznimno važno za zdrav hod sadašnjeg i budućih hrvatskih naraštaja".

Srakić se nije htio izjasniti o izlasku na izbore don Ivana Grubišića, rekavši da se prema crkvenim odredbama svatko uz dopuštenje biskupa i Svete stolice ima pravo kandidirati, ali ne smiju svoje pastoralno djelovanje miješati s politikom. Isto tako, nije htio komentirati svoj odnos s Branimirom Glavašom , kazavši tek da pitanje tko se smije kandidirati određuju drugi zakoni koje on čak ni ne poznaje.

Stavovi HBK

DA

- izlasku na izbore

- referendumu o EU

- progonu zločina nakon Drugog svjetskog rata

- Tuđmanu - vlast mora čuvati ljude važne za identitet suvremene Hrvatske

- Branimiru Glavašu - ne postoje zakoni koji priječe pojavljivanje na izbornim listama

NE

- gay zajednicama - ne glasati za one koji izjednačavaju svaku zajednicu s obitelji

- onima koji toleriraju abortus - čuvati nepovredivost života od začeća

- trgovcima - nedjelja je više od neradnog dana

- Titu - još postoji spomen na osobe čije živote treba označiti kao nedolične, iza kojih je ostao govor zla

- kažnjavanju svećenika koji daju prostor u predizborne svrhe - nema propisa koji to priječi

Dogovor s HDZ-om nije predizborna trgovina

Odbacujući mogućnost da je dogovor o povratu imovine u stvari predizborna trgovina, msgn. Srakić je kazao kako su u Hrvatskoj stalno izbori a da se ovakvi sastanci održavaju redovito. Nije htio ni potvrditi da je u doba vlade Ivice Račana, država vratila najviše imovine Crkvi, kazavši kako “mi to ne mjerimo. Dogovorimo se o nekom povratu i okrenemo list”, opisao je uz osmijeh msgn. Srakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:29