DUTY FREE SHOP

Biškupić Sanaderov oldtimer proglasio kulturnim dobrom!

Obični smrtnici na oldtimere plate još 50 posto davanja. No, saborski zastupnik Zubović i Sanader nisu bili 'obični smrtnici'. Njima je Ministarstvo kulture izdalo 'Rješenje o preventivnoj zaštiti' dva automobila

ZAGREB - Ministarstvo kulture Božidara Biškupića izdalo je 2008. godine saborskom zastupniku i Sanaderovu osobnom prijatelju Mariju Zuboviću “Rješenje o preventivnoj zaštiti” dva automobila oldtimera marke Mercedes Deimler Benz Cabriolet 26 i Mercedes 300 S te ih proglasilo kulturnim dobrima, zbog čega je njihov vlasnik stekao pravo na porezne i carinske olakšice!

Prema neslužbenim procjenama, ta dva primjerka oldtimera na tržištu vrijede od 100 do 200 tisuća eura, te bi i porezna i carinska davanja mogla iznositi i do 50 posto ukupne cijene vozila.

Lažna cijena

No, Zubović je sa svoja dva “kulturna dobra” prošao znatno jeftinije. Naime, USKOK-ovi istražitelji su otkrili da su oba automobila uvezena u Hrvatsku i da je na dokumentima navedeno da svaki stoji samo 35 tisuća eura, što je, tvrde naši sugovornici, nemoguće. Istražitelji sumnjaju i da je jedan od ta dva automobila zapravo u vlasništvu Ive Sanadera!

Naime, Ministarstvo kulture jučer je u službenom dopisu odgovorilo na upit Jutarnjeg lista: “Nadležni Konzervatorski odjel Ministarstva kulture na zahtjev stranke je sukladno članku 4. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara izdalo privremeno Rješenje o preventivnoj zaštiti dva automobila”.

Za jedan od automobila je Konzervatorski odjel ocijenio da je kulturno dobro 26. kolovoza 2008., dok je za drugo vozilo to rješenje izdano 10. listopada 2008. Iako zakon tako nešto omogućava, poznavatelji uvoza oldtimera u Hrvatsku kažu kako nikada nisu čuli da je to nekome i prošlo. Tvrde kako im je poznato da je to moguće, ali smatraju da bi u Ministarstvu tako nešto bilo gotovo nemoguće dobiti.

Privilegirani tandem

- Mi smrtnici olditmere moramo uvoziti običnim putem, pa platimo još oko 50 posto davanja od cijene samog vozila - rekao je jedan vlasnik oldtimera.

No, saborski zastupnik Zubović i njegov prijatelj, bivši premijer Ivo Sanader , za kojeg istražitelji sumnjaju da je zapravo vlasnik jednog od dva uvezena oldtimera iako se oba navode u Zubovićevoj imovinskoj kartici, 2008. godine nisu bili “obični smrtnici”.

Tako im je Ministarstvo kulture izdalo Rješenje, a u odgovoru iz Ministarstva piše: “Članak 8. Zakona predmnijeva da prometna i prijevozna sredstva mogu imati status kulturnog dobra”.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:41