BUBA BAR

'BIT ĆE TO KAVA SERVIRANA S POSEBNIM OSMIJEHOM' U Vinkovcima žele otvoriti prvi hrvatski kafić u kojem će konobari biti ljudi s Downovim sindromom

 Bubamara Vinkovci /Facebook

Još u svibnju ove godine petero članova vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom Bubamara uhvatilo se u koštac s radnim zadacima konobara, poput pravilnog nošenja poslužavnika, kako bi bili spremni za rad u Buba Baru, prvom kafiću u Vinkovcima gdje rade osobe s Downovim sindromom. Međutim, naučeno još nisu mogli pokazati jer kafić još nije otvoren, a udruga upravo pokreće kampanju prikupljanja novaca kako bi se projekt doista mogao dovršiti.

Online akcija prikupljanja sredstava trajat će od 5. do 26. prosinca, a želja je Udruge osoba s invaliditetom Bubamara da Buba Bar svoja vrata otvori početkom ljeta 2017., piše Glas Slavonije, pod geslom ‘Extra kromosom za extra kavu’.

– Kao neprofitna organizacija financijska sredstva ne možemo osigurati i stoga smo pokrenuli kampanju za njihovo prikupljanje. Kako bismo Buba Bar što prije stavili u funkciju, potrebno nam je 70.000 kuna. Kompletan iznos prikupljenih donacija uložit ćemo u uređenje i opremanje prostora koji će potpuno biti prilagođen osobama s invaliditetom, a ugodan ambijent pružit će i široj lokalnoj zajednici, mogućnost za kvalitetno druženje i zajedničke aktivnosti. Kafeterija Buba Bar bit će mjesto najkvalitetnije kave – kave servirane s posebnim osmijehom, mjesto koje će etablirati i na prvo mjesto ponovno vratiti osnovno ljudsko pravo – pravo na rad – poručuju iz Bubamare.

Koordinatorica kampanje Roberta Mesić kaže kako je poanta cijele priče upravo zapošljavanje osoba s invaliditetom, i to u što većem broju.

– Mi znamo da osobe s invaliditetom žele i mogu raditi, a otvorenje Buba Bara mnogima od njih dat će priliku da i svojim sugrađanima pokažu kako su i oni ravnopravni članovi društva. Nadamo se da će Buba Bar probiti led jer želja nam je da svaki grad u Hrvatskoj ima svoj Buba Bar – poručuju iz vinkovačke udruge Bubamara.

U projekt se uključila i gradska uprava Vinkovaca koja je udruzi na korištenje dala prostor u središtu grada, no sad im nedostaje sredstava za adaptaciju, piše Glas Slavonije.

U Bubamari navode kako udjel osoba s invaliditetom u ukupnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj iznosi 2,6 posto, a udjel u ukupnom broju zaposlenih samo 1,1 posto. – Porazna je to statistika s kojom se svakodnevno u Hrvatskoj susreću osobe s invaliditetom. Udruga Bubamara Vinkovci odlučila je to promijeniti, istaknula je Roberta Mesić.

Njihovo nastojanje da otvore Buba Bar podržali su i mnogi poznati, a sve objave možete pronaći na službenoj stranici udruge na Facebooku. U kampanji možete sudjelovati od ponedjeljka, 5. prosinca, kad će na njihovoj službenoj stranici biti dostupan link za uplatu sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:07