SUKOB MINISTRICE KULTURE I INTENDANTICE

BITKA ZA HNK: ANA LEDERER 'Diktatorski me smjenjujete' MINISTRICA KULTURE 'Odlazi, stvaraš gubitke!'

Povod: Izmjene Zakona o kazalištu predviđaju da intendanta HNK Zagreb Vladi predlaže samo ministar kulture, ne i gradonačelnik Zagreba Bandić koji podržava - Anu Lederer
Zagreb, 100210.Ana Lederer intendantica HNK.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

U godinu dana ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić pokazala je neznanje i nesnalaženje u resoru kojemu je na čelu, ali je zato pokazala iznimnu umješnost u političkom i nepotističkom instaliranju stranačkih kolega i prijatelja na budžetske plaće, posve ignorirajući mišljenja struke.

TOMISLAV ČADEŽ Ako Lederer suludo troši, zašto država ne šalje revizore u HNK?

Na identičan način obračunala se s neistomišljenicima u vlastitom ministarstvu smjena pa vraćanje savjetnika Živkovića, smjena pomoćnika Uzelca i tako dalje - stoji u otvorenom pismu Ane Lederer naslovljenome “Ministrice, ako već uzimate Zagrebu HNK, tada preuzmite i plaćanje računa”, koji predstavlja dosad u Hrvatskoj nezabilježen javni obračun intendanta kazališta s resornim ministrom, odnosno predstavnikom vlasnika kazališta, koji ne podržava njegov rad i ostanaka na čelu nacionalne kuće.

Naime, na ovo pismo Anu Lederer motivirale su izmjene i dopune Zakona o kazalištu koje je najavila minsitrica Andrea Zlatar (HNS), a koje predviđaju da intendanta HNK Zagreb Vladi predlaže samo ministar kulture, ne i gradonačelnik Zagreba Bandić koji podržava - Anu Lederer. Aktualna intendantica Lederer zato u pismu brani interese sklonog joj suvlasnika, Grada Zagreba, odnosno Milana Bandića.

- Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištima sastavljen je s jedinim ciljem - oduzimanja prava suodlučivanja i upravljanja gradu Zagrebu, 49 posto suvlasniku HNK. Budući je ministricu kulture važeći Zakon o kazalištima sprječavao da brzopotezno političkim dekretom instalira svoga kandidata na čelo zagrebačkoga HNK, čime je više mjeseci blokirala zakonito imenovanje intendanta HNK, sada je odlučila ozakoniti svoje političko nasilje! - tvrdi u pismu Ana Lederer za koju je ministrica Zlatar javno rekla da je više ne vidi na čelu HNK.

Ministrica je, naime, “tereti” da u osam godina nije riješila goruće probleme kazališta: pitanje nedostatka druge scene i pitanje statusa umjetnika koji više nisu fizički u stanju obavljati svoj posao, a i dalje primaju plaću. Andrea Zlatar poziva se i na izvještaj Ministarstva financija koji tvrdi da kazalište neracionalno posluje, dok drugi izvještaj Ministarstva uprave kaže da je 2011. završilo u dugu od otprilike pola milijuna kuna koliko su iznosili i troškovi reprezentacije kazališta u istoj godini. Inače Državna revizija HNK nije posjetila od 2006. godine.

- Ministričin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištima prije svega nije sukladan temeljnim načelima Ustava: načelu razmjernosti, jamstvu na slobodu stvaralaštva i zajamčenom prava na lokalnu i regionalnu samoupravu. U slučaju donošenja takvoga Zakona o kazalištima pokrenut ću postupak pred Ustavnim sudom - najavljuje aktualna intendantica HNK, te nastavlja braniti Grad Zagreb koji, prema izvještaju Ministarstva financija, kasni s uplatama akontacija kazalištu, zbog čega je u rujnu 2012. HNK bio u dugu od 4.352.773 kune.

Predložene izmjene Zakona o kazalištu, inače, predviđaju povratak na staru proceduru izbora intendanta HNK u koju nije bio uključen Grad, iako je sufinancijer HNK, a po kojoj je i Ana Lederer u svome prvome mandatu izabrana za intendanticu.

- Kršeći Ustavom zajamčena prava na lokalnu i regionalnu samoupravu, Zagreb bi tako postao jedini grad isključen kao partner u ingerencijama izbora intendanta. Preostala bi mu samo obaveza da u jednakoj mjeri financira rad HNK, a da o trošenju i druge polovice novca potrebnog za funkcioniranje HNK odlučuje netko drugi. Kada se 2006. donosio Zakon o kazalištima upravo je zagrebački SDP inzistirao da Grad Zagreb, kao suosnivač i suvlasnik koji financira HNK s 49 posto sredstava odnosno 48 milijuna kuna, sudjeluje i u izboru čelne osobe institucije. Ukoliko je uopće u stanju trezveno razmišljati, pretpostavljam da je ministrica za provođenje svoje samovolje osigurala novih 48 milijuna kuna koje je dosad osiguravao Grad Zagreb - ističe Lederer.

Međutim, više od pola godine evidentno je da se po Zakonu iz 2006. ne može se izabrati intendant HNK u Zagrebu - ministrica Zlatar i gradonačelnik Bandić ne mogu se dogovoriti oko toga tko bi trebao novi intendant biti i nekoliko je natječaja zbog toga poništeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:51