MOĆNA OBAVJEŠTAJKA

BIVŠA DIREKTORICA BRITANSKOG MI5 'Nikada ne bih izručila Josipa Perkovića drugoj zemlji'

‘Ozbiljne države i ozbiljne vlade to ne rade, bez obzira na pritisak ili sankcije’

Bivša šefica MI5, britanske protuobavještajne službe, Stella Rimington (78) izjavila je jučer u Washingtonu da nikad ne bi pristala stranoj zemlji izručiti bivšeg visokorangiranog agenta Službe državne sigurnosti Josipa Perkovića.

Rimington, koja je bila prva žena na čelu neke britanske tajne službe, i prva kojoj se u javnosti uopće znalo ime, izjavila je to na predstavljanju svoje nove knjige “Ženevska klopka”, komentirajući posljednja zbivanja u Europi.

Tada se osvrnula i na političko natezanje Hrvatske s Bruxellesom oko provedbe uhidbenih naloga i s Njemačkom oko izručenja bivših glavnih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća.

- To je pogrešno. Nikad ne bih izručila čelnike obavještajne službe drugoj državi, bez obzira na to što se radi o stvarima iz doba komunizma. Ozbiljna država i ozbiljna vlada to ne rade, bez obzira na pritisak, prijetnje ili sankcije. Čak niti u slučaju izbacivanja iz Europske unije, iako do toga sigurno ne bi došlo - stav je bivše direktorice moćne tajne službe.

Stella Rimington posljednjih godina svoje iskustvo pretače u špijunske romane, a prema njoj je skrojen i filmski lik M, šefice Jamesa Bonda u poznatom filmskom serijalu.

Premda već godinama ne radi za državu, pomno prati sve što se zbiva na međunarodnom i obavještajnom planu, i vjeruje da je sada mnogo teže nego za vrijeme Hladnog rata čuvati nacionalnu sigurnost.

“Teroristi koji su spremni umrijeti uvijek su veći problem, kazala je, naglasivši da zapadnjaci u stvari još uvijek ne znaju i ne razumiju prave motive terorista samoubojica, odnosno ne razumiju njihov način razmišljanja, što je preduvjet za uspješno otklanjanje opasnosti”, objasnila je Stella Rimington.

Tko je Stella Rimington?

• Bila je prva žena na čelu britanske obavještajne službe MI5 (od 1992. do 1996.) i prva generalna direktorica čije je imenovanje javno objavljeno

• U MI5 pozvana je 1967., dok je živjela u Indiji. Nakon toga prošla je sve odjele tajne službe

• Nakon izlaska iz MI5 vodila je velike britanske kompanije BG Group i Marks & Spencer

• Objavila je knjigu memoara ‘Open Secret’ (2001.) te sedam špijunskih romana

• Bila je predsjednica žirija za uglednu Man Booker Prize 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:07