TRAŽI RADNO MJESTO

BIVŠA MINISTRICA U POTRAZI ZA POSLOM Bernardica Juretić nakon odlaska iz Vlade nezaposlena je, intenzivno se prijavljuje na natječaje

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Bivša ministrica socijalne politike u mandatu Vlade Tihomira Oreškovića i nekadašnja ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret Bernardica Juretić intenzivno traži posao.

Javila se na niz otvorenih natječaja iz različitih područja djelovanja - kandidirala se za članicu Nadzornog odbora HRT-a, za ravnateljicu Dječjeg doma Zagreb za skrb o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, za članicu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa... Pojavila se informacija da je predala kandidaturu i za pravobraniteljicu za djecu, no ona to demantira.

- Naravno da tražim posao. Koliko se sjećam, za sada se nisam prijavila na još neke natječaje, mislim da je to za sada to. Nisam se kandidirala za pravobraniteljicu za djecu - kaže Juretić. Na pitanje što bi željela biti, odnosno koje radno mjesto za koje se kandidirala zapravo priželjkuje, Juretić odgovara - “bez komentara”.

Uživala na jahti

Juretić je obnašala dužnost ministrice socijalne politike u Oreškovićevoj vladi od veljače do listopada prošle godine, a nakon toga je aktivirala dužnosničko pravo na “šest plus šest”, prema kojem je prvih šest mjeseci nakon prestanka obnavljanja ministarske dužnosti primala punu plaću (26.721,96 kuna bruto, 15.188,43 kune neto), a nakon toga još šest mjeseci pola tog iznosa.

- Ne pada mi na pamet odmah razmišljati o tome što ću raditi, treba mi par dana da dođem sebi od stresa. Nije mi palo na pamet da iz Ministarstva odmah odem na drugo radno mjesto. Vidjet ću još što ću u budućnosti raditi. Tko želi raditi, taj nema problema - rekla je lani Juretić, objašnjavajući odluku da uzme naknadu “šest plus šest”. Nekoliko dana kasnije na svojem Facebook profilu objavila je fotografiju na kojoj uživa na jahti uz potpis “Bolje živim nego ministar”.

Prije ministarskog mandata Juretić je radila kao ravnateljica doma Zajednice Susret, a početkom 2014., kao diplomirana psihologinja, osnovala je psihološko savjetovalište Bernardica s Vama, u kojem je, prema podacima s web stranice, nudila usluge savjetovanja odraslih, djece, adolescenata i roditelja, zatim bračno savjetovalište te tretman seksualno disfunkcionalnih osoba. Međutim, savjetovalište je imalo skromne financijske rezultate: prema podacima Poslovne Hrvatske, 2014. je završilo s minusom od 10.700 kuna, 2015. s dobiti od 5900 kuna, a 2016. (kad je Juretić veći dio godine bila ministrica) opet s minusom od 4300 kuna.

Veliki krediti

Savjetovalište se nalazilo u Zagrebu, u stanu u vlasništvu Bernardice Juretić, za koji je 2010. godine dignula kredit te je u trenutku stupanja na ministarsku dužnost imala ukupne mjesečne rate kredita od gotovo 11.700 kuna. Nikada nije službeno komentirala kako uspijeva vraćati toliki kredit, no neslužbeno se moglo čuti da je kredite digla dok je radila u IGH pokojnog Jure Radića, u kojem je imala izvrsnu plaću. Probleme je dijelom riješila kad se lanjskog travnja, kako je u šali govorila, “dobro udala”, za poduzetnika Vladu Rožmana. Prema imovinskoj kartici koju je predala na kraju ministarskog mandata, više nije posjedovala svoj stan na zagrebačkom Trnju, mjesečne obveze po kreditima smanjile su joj se na oko 2600 kuna, a prijavila je i imovinu bračnog druga: 400.000 kuna godišnjih prihoda, dva stana u centru Zagreba, poslovni prostor (centar Zagreba, 150 kvadrata), kuću s okućnicom u Stubičkim Toplicama (400 četvornih metara), vikendicu u Novalji (120 kvadrata) i vinograd na Braču (8600 kvadrata).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:51