MORA VRATITI NOVAC

BIVŠA ŠEFICA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO STRPALA SI U DŽEP 400 TISUĆA KUNA Kada je policija počela čačkati po sumnjivim isplatama, sakrila je zapisnike

 
Suzi Vatavuk
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Protiv Suzi Vatavuk (51), bivše ravnateljice šibenskog Zavoda za javno zdravstvo, Županijsko državno odvjetništvu u Šibeniku je pred Županijskim sudom podiglo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Suzi Vatavuk, koja trenutno obnaša funkciju pomoćnice ravnateljice Zavoda, Županijsko državno odvjetništvo tereti da je ovim kaznenim djelom sebi nezakonito priskrbila 388 tisuća kuna, a Zavod oštetila za 614 tisuća kuna.

Prema navodima optužnice, ona je 17. ožujka 2005. godinu, u svojstvu ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo, s ciljem da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, protivno zakonu i odluci Zavoda od 26. rujna 2003., donijela odluku kojom je sebi kao ravnateljici zavoda i liječnici specijalisti uvela naknadu za pripravnost, iako ona kao ravnateljica zavoda i liječnica specijalist nije bila niti je mogla biti u pripravnosti.

Okrivljena je da je potom svaki mjesec, kao ravnateljica Zavoda, odobravala sebi isplatu naknade za pripravnost zajedno s redovitom plaćom, primajući naknadu za pripravnost sve do veljače 2014. godine, kada je nadležni Zavod za zdravstveno osiguranje provodeći nadzor nad radom Zavoda za javno zdravstvo utvrdio da nezakonito prima naknadu za pripravnost. Tad je tom Zavodu naloženo da joj obustavi daljnju isplatu za pripravnost te je Zavodu za to izrečena opomena. Okrivljenicu se tereti da joj je u navedenom vremenu na ime takve pripravnosti isplaćeno 388.765,30 kuna u neto iznosu, dok je zavod uz navedeni neto iznos uplaćivao doprinose, poreze i prireze pa je oštećen za ukupan novčani iznos od 614.576,94 kuna.

Kada je šibensko-kninska Policijska uprava sredinom 2016. godine započela s kriminalističkim istraživanjem i izvidima na navedene okolnosti, okrivljenicu se tereti da je s ciljem prikrivanja kaznenog djela i prikazivanja da je Upravno vijeće zavoda odobrilo da joj se isplaćuje naknada za pripravnost, iz ureda šefice računovodstva Zavoda uzela i u svom uredu sakrila zapisnike sa sjednica upravnog vijeća Zavoda iz 2005. godine. Potom je od šefice računovodstva pisanim putem zatražila dostavu zapisnika, a kako što ih ova u svom uredu nije pronašla te ih nije mogla dostaviti, okrivljenica joj je izrekla opomenu pred otkaz ugovora o radu prikazujući da je šefica računovodstva izgubila zapisnike.

Nakon što je oštećeni Zavod za javno zdravstvo dopisom od 15. rujna 2017. podnio imovinskopravni zahtjev u iznosu od 614.576,94 kune protiv okrivljenice, u optužnici je predloženo da sud u cijelosti prihvati tako podneseni imovinskopravni zahtjev oštećenog zavoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:25