NOVI SLUČAJ AVENATI

'BIVŠA SUPRUGA ODVELA MI JE SINA U HRVATSKU I NIKADA GA NIJE VRATILA' Potresna ispovijest oca koji godinama vodi bitku za svoje dijete

privatni album / Slobodna Dalmacija

 

Zbog sporog i neučinkovitog domaćeg pravosudnog sustava u slučaju oca M.A., američkog državljanina, kojem je supruga odvela dijete iz SAD-a u Hrvatsku još lipnju 2011. godine, Europski sud za ljudska prava već je dva puta kaznio Hrvatsku, presudivši da je kršila odredbe Haaške konvencije, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi put je država, po presudi iz 2015. godine, morala platiti 7,5 tisuća eura naknade štete i 2300 eura sudskih troškova jer je utvrđeno da je M.A.-u povrijeđeno pravo na poštivanje obiteljskog života zbog neučinkovitog postupanja u postupku radi povratka djeteta.

Druga presuda donesena je prije nekoliko dana (2. svibnja) i po njoj država mora platiti devet tisuća eura na ime nematerijalne štete i još 2520 eura sudskih troškova.

Ona se, pak, odnosi na povredu prava na pošteno suđenje te na odbijanje hrvatskih sudova da nalože povratak njegovog sina.

- Iz obrazloženja domaćih sudova očigledno je da postoji izravna veza između sporosti i negativnog ishoda postupka jer je jasno da je vezanost mog sina za majku postala toliko jaka tijekom godina trajanja postupka da bi njihovo razdvajanje bilo traumatično za njega. To se moglo izbjeći da su domaći sudovi poštovali rok od šest tjedana za donošenje odluke o zahtjevu za povratak djeteta - naveo je M.A., među ostalim, u svojoj tužbi Europskom sudu.

Zahtjevi, vještačenja...

M.A., danas 50-godišnjak koji živi u Sjevernoj Karolini u SAD-u, oženio se 7. lipnja 2008. godine hrvatskom državljankom K. A., i to u Sarajevu. Nekoliko mjeseci kasnije, krajem studenoga 2008. godine rodio se njihov sin, a u svibnju 2009. godine ona se preselila u SAD kako bi se pridružila svojem suprugu.

U lipnju 2011. godine njegova supruga i tada dvogodišnji sin proveli su ljetne praznike u Hrvatskoj. Trebali su se vratiti u Ameriku krajem kolovoza. No, umjesto povratka u grad Charlotte, ona mu je poslala e-mail u kojem je napisala da ona i sin ostaju u Hrvatskoj i da je protiv njega podnijela tužbu radi razvoda braka. Taj je brak na kraju i razveden pred hrvatskim sudom.

M.A. je u rujnu 2011. godine preko odvjetnice uputio dopis Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u kojem je tražio da se Ministarstvo hitno obrati njegovoj supruzi i da zatraži dobrovoljan povratak djeteta u SAD. Postupak je odmah pokrenut, nizala su se razna izvješća, dopisi, zahtjevi, vještačenja i slično.

Njegova je supruga pred sudovima tvrdila da je bila zlostavljana i da je suprug bio suglasan s njezinim putovanjem u Hrvatsku te da njegova suglasnost nije bila vremenski ograničena. Kazala je i da joj je prijetio smrću i potjerao je i u prilog tome dala je i potvrdu jedne američke organizacije za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

Navela je i da joj je on izričito zabranio da se vrati u njihov stan i da je tamo, za razliku od Hrvatske, bila potpuno ovisna o njemu u svakom pogledu (financijski, ekonomski i stambeno).

Dozvoljeni pozivi

- Moj je sin u SAD-u proglašen otetim djetetom i sudskom odlukom u Americi skrbništvo nad njim je dodijeljeno meni, njegovom ocu, dok su majku, s obzirom da ga je po američkim i međunarodnim zakonima otela, procijenili nesposobnom kao roditelja.

Zlostavljanja koja majka spominje niti su se dogodila niti su dokazana ni u Americi, a ni u Republici Hrvatskoj. Da je bilo iti malo sumnje ili bilo koja prijava da sam ja zlostavljač na bilo koji način, sud u Americi nikada mi ne bi dodijelio skrbništvo.

Čak su i sudovi u RH presudili da je majka protupravno zadržala dijete, ali tobože s obzirom da se ne može, po njihovom, vratiti u SAD i naći posao, sudovi su pristrano odlučili u majčinu korist, i to prvo na štetu našeg sina pa onda i na moju štetu kao njegovog oca - govori nam M.A., rođeni Sarajlija, koji od 1994. godine živi u SAD-u i radi kao menadžer u jednoj tvrtki.

Njegova bivša supruga, pak, zanimljivo je, radi kao povjerenica za etiku u jednoj državnoj instituciji.

Nakon što ga je majka odvela, M.A. je svog sina od tada do danas gleda samo preko Skypea, a i te razgovore kontrolira majka.

- Sud mi je dozvolio da sina mogu zvati petkom i nedjeljom. Poslije gotovo pet godina borbe dozvoljeno mi je da svog sina vidim u Zagrebu u ljeto 2016. godine, i to u prostorijama Centra za socijalnu skrb dva do tri sata u prisustvu njegove majke i ljudi koje ni ja ni on ne poznajemo, službenika Centra.

Od tada dolazim svake godine da ga vidim u istim okolnostima, a nije mi čak ni dozvoljeno da rođeno dijete povedem na ručak ili sportski događaj, a kamoli šta drugo. Zadnji put sam ga uživo vidio u prosincu 2018. godine.

Njegova majka kontrolira sve što se tiče našeg sina i ne može shvatiti da čini zlo, prvo našem sinu pa onda meni - govori M.A..

Kaže i da se je bezbroj puta nastojao dogovoriti s njom, ali bezuspješno...

Kaznena prijava

- Osporava mi prirodno pravo na našega sina. A u svemu tome je potpomognuta pristranim odlukama hrvatskih sudova koji ovaj slučaj gledaju kao razvod braka i starateljstvo nad djetetom, a u stvari je ovo međunarodna otmica djeteta po Haaškoj konvenciji, koju je RH potpisala.

A ta Konvencija kaže da se oteto dijete (i to su čak i hrvatski sudovi potvrdili), mora vratiti u zemlju iz koje je oteto u roku od šest tjedana! Sama činjenica da već drugi put Europski sud za ljudska prava potvrđuje moje argumente dovoljno govori o nepravdi nanesenoj našem sinu, a onda i meni, njegovom ocu - veli ogorčeni otac.

Pitamo ga je li protiv majke, ako je "otmičarka", u SAD-u pokrenut kakav kazneni postupak i donesena kakva presuda:

- Meni je više puta predloženo da se pokrene kaznena prijava protiv majke i da se samim tim u slučaj uključi FBI i Interpol, što bi rezultiralo međunarodnom tjeralicom. Ja sam to do sada odbijao, nadajući se da će se njegova majka urazumiti.

Nažalost, već skoro osam godina ona me očito tjera da potegnem i tu opciju u već potvrđenoj otmici djeteta ne samo od američkih vlasti već i vlasti RH, koje u svojoj odluci potvrđuju da je moj sin otet!

U slučaju da moji napori preko civilnih aspekata ne uspiju, bivša me supruga svojim odlukama tjera da pokrenem kaznenu prijavu protiv nje, a moguće i njezinih roditelja kao suučesnika. No, radi mog sina nikako ne bih želio da mu majka završi u zatvoru - kazao nam je M.A..

'Emocionalna ucjena'

Vještačenja u Hrvatskoj pokazala su da je "dijete emocionalno vezano uz majku s kojom je provelo svaki dan od rođenja, te da bi odvajanje od nje i povratak ocu za njega predstavljalo traumu". Zato je Centar za socijalnu skrb smatrao da povratak djeteta u SAD ne bi bio "u njegovu najboljem interesu".

Također, u jednom od kasnijih obraćanja sudu, 28. veljače 2013. godine, njegova je supruga ponovila kako smatra da dokazi potvrđuju da se on ponašao zlostavljački te je u tom smislu ukazala na mišljenje psihologa lokalnog Centra za socijalnu skrb, koji je istaknuo da je komunikacija M.A.-a "sa sinom preko Skypea predstavljala emocionalnu ucjenu te je dovela do emocionalnog zlostavljanja".

Naglasila je i da se ona ne može vratiti u SAD jer joj je istekla zelena karta te da tamo za sebe nema mogućnosti uzdržavanja.

Nakon tri godine sudovanja, u svibnju 2014. godine Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je njegov zahtjev za povratak njegova sina.

Sud je, navodi se u prvoj odluci Europskog suda iz 2015. godine, "prvenstveno utvrdio da se odvođenje njihova sina iz Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatsku od strane podnositeljeve supruge ima smatrati 'nezakonitim' u smislu članka 2. Haaške konvencije ".

Ustavna tužba

No, sud je potom utvrdio, oslanjajući se isključivo na nalaz i mišljenje lokalnog Centra za socijalnu skrb i mišljenja vještaka psihijatra da bi povratak dječaka u SAD dijete izložio riziku, ali samo ako bi se vratilo bez majke. A, s obzirom da M.A., po sudu, nije dokazao da se ona može slobodno vratiti i tamo dobiti posao, sud je zaključio da su nisu ispunjeni uvjeti za povratak djeteta. Ta je presuda postala pravomoćna.

M.A. nije odustajao, podnio je i ustavnu tužbu, no i tu je odbijen. Odbačeni su njegovi prigovori da sudovi nisu održali nijednu raspravu u njegovom predmetu i da nije bio obaviješten ili uključen u procjenu koju je u prvom stupnju proveo psihijatar, koji je sugerirao da bi povratak njegova sina u drukčije okruženje bez majke bio traumatičan za njega.

- Sud je 2015. utvrdio da je došlo do povrede prava na poštivanje privatnog i obiteljskog života zbog prekomjerne duljine postupka, koji je u to vrijeme već trajao više od tri godine (iako je po Konvenciji predviđeni rok u ovakvim slučajevima šest tjedana, hrvatskom je pravosuđu trebao čak 151 tjedan da slučaj riješi - op.a.).

U ovom predmetu M.A. se žalio na temelju članka 8. o ishodu postupka Haaške konvencije, a posebno odbijanju sudova da nalože povratak njegova sina.

Također je, pozivajući se na pravo na pošteno suđenje, naveo da postupak u njegovu predmetu nije bio pošten zbog proceduralnih pogrešaka povezanih s izvješćem psihijatra i nedostatkom usmene rasprave - stoji, među ostalim, u obrazloženju najnovije presude EU suda.

Kontaktirali smo jučer i bivšu suprugu od M.A., no ona nije željela govoriti za novine zbog "zaštite interesa mog djeteta", javlja Slobodna Dalmacija.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo