HLOVERKA NOVAK SRZIĆ

BIVŠA TV VODITELJICA, SADA DIREKTORICA TZ MAKARSKE 'Staklena šetnica preko ruba biokovske litice i žičara će produljiti sezonu na cijeloj rivijeri'

Hloverka Novak Srzić
 Ivo Ravlic / CROPIX

Mislim da će sezona ipak biti na razini prošlogodišnje, ali nam je ona ujedno i upozorenje da će država morati poduzeti još niz mjera kako bi hrvatski turizam učinila konkurentnijim, prije svega kroz smanjenje poreznih opterećenja, od PDV-a do niza drugih nameta. Turci imaju osam posto PDV-a na smještaj, a 18 posto na ugostiteljstvo, Mađarska je proglasila turizam svojim strateškim sektorom pa je ove godine smanjila PDV na ugostiteljske usluge sa 27 na pet posto, a smanjili su i PDV na hranu - govori direktorica Turističke zajednice Makarske, a donedavno jedna od najpoznatijih političkih TV novinarki i urednica, Hloverka Novak Srzić (63).

- Za maš nagli rast prihoda od turizma posljednjih godina prije svega su zaslužni problemi naše konkurencije, Turske, Egipta, Tunisa i drugih destinacija, koje se ove sezone počinju vraćati na tržište. To može biti pouka hrvatskom turizmu da utvrdimo kako parirati sve snažnijoj konkurenciji, da svi zajedno - od države, lokalnih i regionalnih vlasti, do hotelijera i touroperatora - sjednemo i utvrdimo daljnju strategiju. Da nam se ne dogodi, kao ove godine, da početkom sezone shvatimo da nam nedostaje i one najobičnije radne snage, da ne govorim o kvalificiranim turističkim radnicima - navodi energična turistička djelatnica koja tvrdi kako su turistički rezultati u njezinoj Makarskoj zadovoljavajući, iako priznaje da je “svibanj znatno podbacio s obzirom na doista neočekivane vremenske nepogode”. Objašnjava kako su u prva četiri mjeseca ove godine bili na razini sedam posto noćenja i osam posto dolazaka više nego u istom razdoblju lani, a da na kraju lipnja imaju tri posto više dolazaka i noćenja.

Prosječan boravak šest dana

- Prosječni boravak turista u Makarskoj je šest dana, za razliku od Zadra i Splita gdje je prosječno zadržavanje dva do tri dana. Lani smo zabilježili milijun i pol noćenja, no suvremeni turist želi i više od sunca i mora. Zato Turistička zajednica Makarske kroz svoje aktivnosti sve više daje naglasak na predsezonu i postsezonu, u kojima bilježimo sve bolje rezultate - priča Hloverka Novak Srzić. Lani se kao majka privatne iznajmljivačice pohvalila da su bili puni od travnja do listopada. Kaže kako se ni ove sezone ne može žaliti, tvrdi da će biti popunjeni jednako kao i lani, 130 dana.

- Veseli me što nam se gosti vraćaju i to nam je najveći kompliment. Ove godine naša kuća pridružila se i bike and bed ponudi, upravo zbog predsezone i posezone. Biciklisti su odlični gosti - preporučuje proširenje ponude svim našim iznajmljivačima. Hloverka je svjesna da bi kao direktorica Turističke zajednice bila u sukobu interesa da na nju, a ne na njezinu kćer, glasi obiteljski iznajmljivački obrt.

- Puno prije nego što sam postala direktorica moja kći bila je prijavljena kao iznajmljivač. Dok nisam došla u Turističku zajednicu nisam ni znala za taj sukob interesa. Mi smo nevjerojatna zakonskim normama over-buking zemlja - komentira Hloverka Novak Srzić koja je na zadnjim lokalnim izborima 2017. uz podršku HSLS-a postala i gradska vijećnica. Upravo ovih dana izašla je iz HSLS-a i nastavlja kao nezavisna gradska vijećnica.

Zanimljivo je da veći dio javnosti nije ni znao da je Hloverka Novak Srzić postala članica HSLS-a, a sada je već bivša članica. Kada je i zašto izašla iz HDZ-a, stranke uz koju je veže najveći dio javnosti?

- Kao glavna urednica HRT-a, na osobnu molbu predsjednika Tuđmana, na kojeg sam kao oca domovine oduvijek bila slaba, ušla sam u HDZ. No, izašla sam već nakon nekoliko mjeseci zbog očitog sukoba interesa - priznaje Hloverka koja ne žali što je otišla iz novinarstva.

- U vremenima političke korektnosti sve je manje prostora za novinarstvo. A s obzirom na moje duševno stanje izazvano aktualnim političkim (ne)prilikama, Otvoreno bi pod mojom palicom vjerojatno brzo postalo Zatvoreno - s osmijehom na licu komentira direktorica Turističke zajednice Makarske, koja je na toj poziciji od rujna 2017., a neskromno kaže da je od tada napravila - puno.

- Uselili smo u nove urede primjerene turističkom središtu Makarske rivijere, završavamo izgradnju multimedijalnog Centra za posjetitelje koje je Ministarstvo turizma podržalo sa 700 tisuća kuna i promijenili smo cjelokupan vizualni identitet Turističke zajednice Makarske, od izrade novog slogana, loga, web stranice, aplikacije, digitalnog oglašavanja i besplatnog oglašavanja naših iznajmljivača. Upravo radimo na velikom projektu razvoja ciklo turizma u klasteru Makarske rivijere sa Zabiokovljem koji je zaživio u mom mandatu i na što sam jako ponosna. Napravili smo nekoliko novih turističkih proizvoda i manifestacija - zadovoljna je direktorica makarske Turističke zajednice. Ona tvrdi kako je jedinstvena prirodna ljepota Makarske i njezine rivijere u tome što se za pola sata s plaže može popeti na Sv. Juru, na 1762 metara nadmorske visine, na najviši vrh Biokova.

- Biokovo postaje prava turistička atrakcija, ne samo za razvoj cikloturizma, na koji stavljamo naglasak, nego i za niz drugih atrakcija. Upravo je počela gradnja skywalka, staklene šetnice preko ruba biokovske litice u koju će se uložiti osam milijuna kuna. Park prirode Biokovo ulaže 34,2 milijuna kuna iz fondova EU za regionalni razvoj, u uređenje pješačko-biciklističkih staza, infopunktova, panoramskih teleskopa, odmorišta, dječjih igrališta, unapređenje prijevoza, a sve to bit će u punoj turističkoj funkciji do sljedeće sezone - nabraja najveća zagovarateljica projekta žičare od mora do planine, čiji je idejni začetnik bio njezin pokojni otac Ante, bivši gradonačelnik Makarske.

Drama s ribarskim večerima

- Grad se javio na natječaj Ministarstva turizma za dodjelu sredstava za financiranje idejnog projekta. To je strateški projekt koji će posve izmijeniti lice grada u svakom pogledu, i u gospodarskom i u turističkom. Dubrovačka je žičara atrakcija i ‘tvornica novca’ na 500 metara, a makarska će ići na tisuću petsto metara. Nadam se da će i naši gradski oci ubrzati procedure za ovaj kapitalni projekt - govori Hloverka Novak Srzić.

Na meti brojnih kritika našla se krajem prošle godine kada je objavljeno da je ukinula jedan od turističkih zaštitnih znakova Makarske, ribarske večeri.

- Ribarske večeri nisu ukinute nego smo im promijenili koncept. Umjesto komercijalnog derneka s ribom sumnjive kvalitete, Turistička zajednica u suradnji s našim ribolovnim društvom ‘Arbun’ organizirala je autentičnu lokalnu ribarsku noć u kojoj su makarska sportska društva dobila priliku zaraditi od prodaje svježe ribe po popularnim cijenama - veselo priča Hloverka, a osvrće se i na prozivanja zbog kašnjenja otvorenja multimedijalnog centra u prostorima bivše Turističke zajednice.

- Niz je razloga za kašnjenje, a time ne želim skinuti i osobnu krivicu za to. Bilo je puno tehničkih problema, Centar se nalazi u jednoj od najstarijih palača u gradu s derutnim instalacijama pa su se pojavljivali i nepredviđeni radovi, do sporih rokova javnih nabava, kašnjenja idejnog projektanta... No, sada smo u završnoj fazi i vjerujem da ćemo za mjesec dana imati otvorenje - spremno odgovara na kritike, pa i na one da loše prihvaća kritike.

- Ponekad mi zasmeta neistina ili čista laž, tada reagiram - kaže.

Među njenim najglasnijim kritičarima je građanska inicijativa SOS Osejava, koja želi zaštititi poluotok od devastacije i gradnje. Prvi put oglasili su se protiv polazišta žičare s poluotoka, a to polazište promijenjeno je na novu lokaciju.

- Prijepor je ostao oko predjela Platno na kojima bi se trebali graditi sportski tereni i atletska staza. I sama sam bila protiv lokacije polazišta žičare, ali sam i dalje za sportske terene. I o tome se vode i legitimne rasprave. Svaka inicijativa od građanske pa do vijećničke samo je dobrodošla Makarskoj, na koju su ofenzivno krenuli građevinski predatori otimajući nam s lošim prostornim planovima ono najdragocjenije, prostor. To se pod hitno mora zaustaviti - odrešita je Hloverka za koju potpuno nevjerojatno zvuči podatak da je već - sedmerostruka baka!

- Moje najveće bogatstvo i blago. Upravo zbog njih vrijedno se boriti za bolju Hrvatsku, ma koliko to patetično zvučalo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:05