TRAŽE EU FINANCIRANJE

BIVŠA VOJNA BAZA KOD PULE Počele pripreme projekata za gradnju novog eko centra vrijednog više od dva milijuna eura

Arhiva, 2016.: Novi radar Monte Kope pušsten je u operativni rad
 Goran Sebelic / CROPIX

Nakon što je lani Ministarstvo državne imovine predalo Općini Medulin na korištenje i čuvanje bivšu vojnu bazu Monte Kope nedaleko od Pule, Javna ustanova Kamenjak počela je pripremati projekte za uređenje tog prostora koji bi trebao postati novi eko centar, odnosno ekološko-edukativno-istraživački centar vrijedan više od dva milijuna eura. Ta je ustanova dobila zadatak brinuti se o tom području.

- Riječ je o površini od deset hektara gdje se nalazi 11 objekata za koje smo počeli izrađivati projekte rekonstrukcije. Istodobno smo unajmili stado od stotinjak koza koje čiste protupožarne putove te rješavamo imovinsko-pravne odnose kako bismo mogli taj prostor dobiti u vlasništvo ili dugotrajni najam - rekla nam je ravnateljica Javne ustanove Kamenjak, Maja Šarić. Budući posjetiteljski centar mogao bi se otvoriti za dvije godine, a financiranje će tražiti od europskih fondova.

- Ovdje bismo uredili posjetiteljsko-edukativni centar te bismo kroz multimedijalnu izložbu prezentirali floru, faunu, paleontologiju, odnosno prirodna bogatstva općine Medulin - ističe Šarić.

Na tom području u budućnosti bi trebao biti uređen energetski park s prezentacijom svih načina obnovljivih i alternativnih izvora energije, zatim insektarij kroz 3D prikaze, fotografije i entomološke kutije s kukcima te kozmetički laboratorij s prostorijama s destilatorom za dobivanje eteričnih ulja kroz prikaz korištenja ljekovitog bilja. Prezentirala bi se i paleontologija kroz razvoj dino parka, eko centra sa simulatorima i staze, ali i šišmiši te speleološki objekti na tom području.

- Uredila bi se i kuća baštine te mala istarska farma kroz koju bi bile prezentirane autohtone pasmine stoke. U jednoj od zgrada uredio bi se dormitorij koji bi služio za prihvat volontera, studenata i znanstvenika koji provode istraživanja na našem području - najavila je Šarić.

Svoje bi mjesto ovdje našao i botanički park, eko-park za djecu te veliki akvarij, centar za spašavanje morskih konjica, muzejski postav ribarskog alata i tehnika i slične izložbe.

- S obzirom na kompleksnost, projekt će se provoditi u fazama, a jedna od početnih je uređenje upravne zgrade i zgrade čuvara prirode kako bi se sjedište Javne ustanove Kamenjak moglo preseliti na novu lokaciju. Voljeli bismo do ljeta riješiti pitanje vlasništva ili dugotrajnog korištenja. Već izrađujemo projektnu dokumentaciju za uređenje upravne zgrade i zgrade čuvara prirode - rekla je Šarić i dodala kako bi se na ovom području jednoga dana moglo zaposliti još desetero stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:16