APEL NEMOĆNOG OCA

'BIVŠA ŽENA MI VIŠE OD ŠEST GODINA BRANI DA VIĐAM SINA' Očajni Splićanin pisao Pantovčaku, traži hitnu inspekciju Centra za socijalnu skrb

 
 Profimedia, Panthermedia

Očajni Splićanin koji više od šest godina nije vidio sina, pisao je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović od koje traži pomoć. Osim toga od nadležnog ministarstva traži i inspekcijski nadzor u ispostavi Centra za socijalnu skrb Split čije djelatnice tijekom svih godina nisu pomakle situaciju na bolje čime omogućuju daljnje otuđenje 14-godišnjaka od oca, piše Slobodna Dalmacija.

- Otac sam maloljetnog djeteta kojega praktički nisam vidio posljednjih šest godina i to prvenstveno zato što moja bivša supruga, od koje sam se razveo 2006. godine, kontinuirano i na sve moguće načine opstruira bilo kakvu mogućnost susreta i druženja mene i sina. U uvodu moram odmah kazati da Vam se obraćam jer sam koristio sve moguće pravne mehanizme te sam se prethodno kontinuirano obraćao mnogobrojnim nadležnim institucijama te iako sam čak ishodio i pravomoćnu presudu u kojoj je definirana dinamika susreta i druženja s mojim djetetom, ista nije realizirana. U nadi da ćete pročitati ovo pismo te odgovoriti na isto i eventualno mi pokazati put kojim trebam ići, bilježim se s osobitim poštovanjem - navodi predsjednici 46-godišnjak.

U pismu Splićanin navodi niz sudskih presuda, vještačenja te odluka o susretima od 2006. godine do danas u kojima se u svakoj pojedinoj njemu daje za pravo. Nekoliko vještaka: psihijatar, psiholog i defektolog naveli su kako je majka jedini krivac za situaciju. Između ostalog stalni sudski vještaci iznose u svojim mišljenjima: “dijete odbija susrete i druženja s ocem pod utjecajem majke odnosno drugih osoba iz njena kućanstva” te “osnovni uzrok svih problema je aprioran, isključivi i negativni utjecaj majke na dijete”.

Stručnjaci su suglasni kako je majka djeteta svojim postupcima u značajnoj mjeri utjecala na sina da razvije negativne stavove prema ocu i ustraje u odbijanju njihovih susreta i druženja te se ponašanja dječaka po svim segmentima uklapa u pojam sindroma otuđenosti.

- Osnovni razlog mog obraćanja jest taj što je u posljednjih 6 godina došlo do značajnih negativnih promjena u ponašanju mog djeteta. Njegova učiteljica navodi kako je kod djeteta primijetila jako veliku nesigurnost. Počeo je i nekontrolirano treptati očima i radi grimase nosom, bradom i ramenima. Nažalost, jedno vrijeme je bio i pod terapijom antidepresivima, a svi simptomi nastali su i razvili se tijekom razdoblja u kojem me ne viđa - prepričava otac.

Psihijatar je ustvrdio kako dječak ima niz značajki posttraumatskog stresnog stanja te susrete s ocem doživljava kao izrazito traumatsko iskustvo jer bi iznevjerio majku te razvija osjećaje krivnje koji se manifestiraju kroz tjelesne smetnje.

U cijeloj situaciji gdje otac nema mogućnosti susreta sa sinom, da apsurd bude veći, majka pokreće postupak u kojem traži reduciranje susreta oca i djeteta. Susreta koji postoje samo na papiru sudskih odluka, a u stvarnosti ih nema od 2012. godine kada ih je dječak počeo odbijati.

Još nevjerojatnije je mišljenje CZSS u tom postupku koje se svodi na činjenicu da je djetetu trenutno stresno viđati oca pa je najbolje da se susreti i druženja do daljnjega u potpunosti ukinu. Takva situacija navela je 47-godišnjaka da, osim pomoći od predsjednice, zatraži i od Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku inspekcijski nadzor.

- Već 12 godina moj sin je u obradi pred Centrom, a nema nikakvih pomaka.Ovim putem tražim da ministarstvo izvrši uvid u ovdje opisani predmet, zatraži očitovanje osoba kojima su ti predmeti bili zaduženi u rad, a zatim da naloži Centru za socijalnu skrb Split da izvrši nužne korekcije - zahtjeva Splićanin od nadležnih.

Inače, jedinu sankciju koju je podnijela majka za svoje ponašanje je odluka Općinskog suda u Splitu iz 2013. godine kojom joj se pod prijetnjom izricanja novčane kazne u visini od 5.000 kuna nalaže da u roku od 3 dana omogući ocu ostvarivanje susreta i druženja sa sinom. Niti je platila kaznu, niti omogućila susret, piše Slobodna.

Majka zabranila izdavanje putovnice za putovanje s ocem

Majka je nizom poteza dovela do raskola između oca i sina o čemu govori vještakinja psihologinja u svom nalazu: inicirala je sudske postupke, a dijete uvjeravala da ih inicira otac; s djetetom razgovarala o sudskim postupcima; branila izdavanje putovnice za pus s ocem u Italiju pa je on morao tražiti od suda putnu ispravu za sina; neosnovano prijavljivala oca za izlaganje djeteta pornografiji što je istraženo i odbačeno; odbijala savjete stručnih osoba CZSS-a da uspostavi prihvatljivu komunikaciju s ocem; ne poticanjem djeteta da uspostavi kontakte s ocem čak i nakon što joj je sud u ovršnom postupku to naložio; u značajnoj mjeri utjecala na dijete da razvije negativne stavove prema ocu i ustraje u odbijanju njihovih susreta i druženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:30