SUKOB INTERESA

Bivšem premijeru mogao bi biti problem poslovni odnos Plive s Vladom

 Darko Tomaš / CROPIX

Je li se bivši premijer Tihomir Orešković mogao vratiti u bivšu tvrtku Tevu prije isteka godine dana od prestanka premijerske dužnosti i je li o tom potezu prije nego ga je napravio morao zatražiti mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa?

“Povjerenstvu nije stigla nikakva prijava vezana uz njegov povratku u Tevu prije isteka roka od godine dana po odlasku s premijerske dužnosti, ali u slučaju da ona stigne, svaki moj komentar vezan uz taj slučaj mogao bi biti shvaćen kao prejudiciranje odluke Povjerenstva. Zato mogu odgovoriti samo načelno”, rekla nam je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Period hlađenja

Zakon o sprječavanju sukoba interesa, podsjetila je Orešković, sadrži institut koji se kolokvijalno naziva - period političkog hlađenja. Svrha toga instituta, pojašnjava ona, jest da riješi problem prebrzog zapošljavanja bivših državnih dužnosnika na pozicije na kojima bi mogli iskoristiti svoj utjecaj, veze ili informacije stečene u vrijeme obnašanja državne dužnosti za pogodovanje tvrtki u kojoj se zapošljavaju. Period političkog hlađenja traje 12 mjeseci i u tome je razdoblju bivšem je dužnosniku osigurana plaća. U nekim je sustavima, pojašnjava ona, taj period dulji i traje dvije godine, a postoje i sustavi gdje on traje dulje.

Prema zakonu, bivši državni dužnosnik se, rekla nam je dalje Orešković, ne može zaposliti prije istekao roka od 12 mjeseci kao član uprave neke tvrtke pa čak i ako je tvrtka u njegovom vlasništvu. Podsjeća pritom da su članovi uprave u formalnom smislu oni koji su kao takvi uvedeni u sudski registar.

Druga situacija u kojoj bivši državni dužnosnik ne smije prihvatiti novo zaposlenje prije isteka jednogodišnjeg perioda “hlađenja”, ili o tome mora zatražiti prethodno mišljenje Povjerenstva, jest ta kad je tvrtka u koju se zapošljava bila u poslovnom odnosu s državnim tijelom u kojem je bio dužnosnik. Povjerenstvo je, u takvim situacijama, tvrdi Dalija Orešković, dužno, vrlo pažljivo ispitati sve okolnosti toga poslovnog odnosa u vrijeme dok je dužnosnik bio na dužnosti i procijeniti može li on koristiti utjecaj i povlaštene informacije stečene u dužnosničkom mandatu za pogodovanje tvrtki u kojoj se zaposlio. Dalje od toga načelnog tumačenja Orešković nije željela ići.

Bivši premijer, prema priznanju glasnogovornika Teve, vratio se u tu tvrtku na menadžersku dužnost, ali nije član uprave pa ga Zakon o sprječavanju sukoba interesa, formalno gledano, ne priječi da se zaposli i prije isteka roka od godine dana od prestanka dužnosti.

Pregovarač

No Orešković bi mogao imati drugi problem: Teva je tijekom njegova premijerskog mandata, a i danas u poslovnom odnosu s Vladom RH. Teva, a posebno njezina sastavnica Pliva, jedan je od većih dobavljača lijekova za HZZO. Uz to, od 2012. Pliva iznajmljuje poslovnu zgradu u Vukovarskoj u Zagrebu Ministarstvu pravosuđa za što godišnje iz proračuna dobije milijun i 154.400 eura. Iako je ugovor o najmu sklopljen u mandatu Milanovićeve Vlade, jedan od pregovarača u vrijeme sklapanja 2012. bio je upravo tadašnji financijski šef Teve, Orešković.

Je li, s obzirom na okolnosti, bivši premijer o preuranjenom povratku u Tevu ipak trebao zatražiti prethodno mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa? Dalija Orešković o tom pitanju zasad ne može govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:47