I DRUGI JE PAO

Bivši agent Udbe uhićen za ubojstvo Stjepana Đurekovića

080306stjepan djurekovic emigrantfoto arhiva eph-desk-

Nekadašnji agent Službe državne sigurnosti SFRJ, Luka Sekula (66), uhićen je u utorak na području Münchena zbog sumnje u umiješanost u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu kod Münchena.

Sekulu, koji ima i hrvatsko i švedsko državljanstvo, uhitili su službenici bavarskog Pokrajinskog kriminalističkog ureda na temelju uhitbenog naloga koji je za njim u rujnu prošle godine izdao istražni sudac njemačkog Saveznog vrhovnog suda. Kako je jučer priopćilo njemačko Savezno tužiteljstvo, postoji osnovana sumnja da je Sekula zajedno s više supočinitelja izravno sudjelovao u izvršenju te likvidacije 28. srpnja 1983. godine i to po nalogu Izvršnog vijeća CK SKH.

Uhićeni Hrvat u srijedu je izveden na ispitivanje pred istražnog suca nadležnog suda u Münchenu, nakon čega je zadržan u istražnom zatvoru.

Podsjetimo, njemačko Savezno tužiteljstvo “načelo“ je rasvjetljavanje ubojstva Stjepana Đurekovića prije nekoliko godina optuženjem nekadašnjeg hrvatskog emigranta, a ujedno i doušnika SDS-a Krunoslava Pratesa za pomaganje u ovoj likvidaciji. Prates je u međuvremenu osuđen ne samo za pomaganje, nego za sudjelovanje u ubojstvu, i to na doživotni zatvor. Nijemci su od tada zbog istog ubojstva raspisali međunarodne tjeralice za šestoricom hrvatskih državljana, mahom bivših SDS-ovaca, Josipa Perkovića, Zdravka Mustača, Ivana Lasića, Borisa Brnelića, Ivana Cetinića, Brune Smokvine i Marina Modrića. Javne objave tjeralice za Lukom Sekulom nije bilo. No, budući da Sekula već godinama živi u Švedskoj u odnosu na njega vjerojatno je bio dovoljan i europski uhidbeni nalog.

Sve ostale tražene osobe žive u Hrvatskoj, osim Ivana Lasića, koji se nalazi u BiH. Lasić je ove godine bio i uhićen u Hercegovini po njemačkoj tjeralici, ali nije mogao biti izručen. I “naše“ osumnjičenike od izručenja štiti Ustav. No, upravo bi Josip Perković i ostali mogli biti prvi hrvatski državljani do čijeg će izručenja doći po ulasku Hrvatske u EU, jer je to trenutak, u skladu s novim ustavnim promjenama, kada će i RH postupati po europskom uhidbenom nalogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:46