NEPRAVOMOĆNO OSUĐENI

BIVŠI ISTAKNUTI KARLOVAČKI HDZ-ovci PRIZNALI KRIVNJU ZA IZVLAČENJE 1,5 MILIJUNA KUNA IZ KNJIŽNICE 'Kajemo se! Nikad više ne bismo učinili tako nešto'

 
Hermina i Ivan Benić
 Robert Fajt / CROPIX

Bivši viđeni karlovački HDZ-ovci, bračni par Hermina i Ivan Benić, na Županijskom sudu u Karlovcu proglašeni su krivima i nepravomoćno osuđeni zbog izvlačenja više od 1,5 milijuna kuna iz Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" u razdoblju od 2009. do 2012. godine kada je Hermina tamo bila šefica računovodstva.

Iza kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, vođenja poslovnih knjiga i krivotvorenja krije se ilegalno stjecanje koristi na vrlo naivan način. Hermina Benić je s originalnih dokumenata izrezivala potpise odgovorne osobe ustanove, a zatim ih pomoću fotokopirnog aparata prenosila na krivotvorene dokumente s iskazanim fiktivnim potraživanjima dobavljača, da bi tako iskazane iznose zapravo prebacivala na svoj privatni račun i na taj način došla do 600.000 kuna gotovine.

Ostatak je prebacivala na račune DVD-a Gradac te na račun istoimenog Mjesnog odbora - i jednom i drugom predsjednik je bio njezin suprug Ivan. Dio novca je "refundirao" Hermini, a za ostatak je on radio društveno korisne stvari, primjerice vatrogascima je nabavio čamac te uredio prostorije Mjesnog odbora. Supruga mu je na neki način omogućila da se predstavlja vrlo sposobnim lokalnim političarem kako bi porastao u očima svojih sumještana i napredovao na društvenoj i političkoj ljestvici.

Pobrinula se čak i da mu sredi diplomu, a usput je to učinila i za sebe te su oboje postali prvostupnici zaštite na radu Veleučilišta u Karlovcu, što je Ivanu Beniću omogućilo da ga zapovjednici unaprijede u vatrogasnog časnika. Ono što je ostalo visjeti u zraku jest pitanje kako nitko iz Gradske knjižnice nije uočio da im iz dana u dan curi toliko novca, kao ni za što je on u konačnici potrošen, osim za lagodnu svakodnevicu ove obitelji.

Za dokazni postupak bilo je pozvano desetak svjedoka, od sadašnje dogradonačelnice Andreje Navijalić do djelatnika te knjižnice, kao i knjigovodstveno-financijski vještak Dario Janković. No, nitko od njih nije ispitan jer su supružnici Benić odlučili priznali apsolutno sve što im je stavljeno na teret pa sud nije trebao dokazivati njihovu krivnju, nego samo odlučivati o sankciji.

- S računa Gradske knjižnice sam prebacivala novac na svoj račun. Ne znam što bih više rekla. Priznajem sve i naravno da mi je žao. Nikad više ne bih učinila tako nešto. Želim sve to vratiti, iako u ovom trenutku ne znam kako - rekla je sudskom vijeću prvookrivljena Hermina Benić.

- Prihvaćam krivnju i kajem se zbog svega. Ne znam ni što ni kako, žao mi je što nisam drukčije reagirao - izjavio je Ivan Benić.

Iz stranke su izbačeni odmah nakon što je policija počela istragu u njihovu slučaju te su 2012. godine dobili otkaze. Otprije nekoliko mjeseci Hermina radi na pola radnog vremena, a Ivan je nezaposlen. Kod izricanja presude sud je sve to, kao i njihovo priznanje i kajanje, uzeo kao olakotne okolnosti, no Herminu Benić to svejedno nije spasilo zatvora.

Osuđena je na ukupno godinu i dva mjeseca, od čega šest mjeseci mora izdržati, a ostalih osam bit će joj uvjetna kazna s rokom kušnje od tri godine. Ivan Benić je dobio godinu zatvora koje će morati odraditi kroz društveno korisni rad tako da mu se jedan dan kazne pretvara u dva sata rada za opće dobro. U suprotnom ide u zatvor.

Osim toga, dobili su rok od dvije godine da Knjižnici vrate ukraden novac, a ta ustanova ima pravo naplatiti se ovrhom kad presuda postane pravomoćna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:30