BORIS LALOVAC

BIVŠI MINISTAR FINANCIJA 'Nije mi jasno zašto banke ne odobravaju moratorij na otplatu kredita građanima, to ih ništa ne košta'

 CROPIX

Bivši ministar financija u Milanovićevoj Vladi i potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac upozorava da za sada nema mjera pomoći građanima, već samo poduzećima. Najavio je da će SDP u Saboru predložiti paket mjera, među njima i zakon o moratoriju na kredite banaka. Nije mu jasno zašto banke ne žele omogućiti moratorij na godinu dana, pogotovo jer, kaže, nemaju nikakvog troška.

- Trebamo pratiti industrijska poduzeća, proizvodnju i poljoprivredu. U potpunosti će se promijeniti paradigma važnosti domaćeg proizvoda, blizine tržišta.

Kada su se prije 15-20 dana zatvorile granice bilo je straha hoćemo li mati dovoljno hrane, mislim da je ovo jedan poticaj za domaću poljoprivrednu proizvodnju i za mnoge zapuštene krajeve da se okrenu poljoprivrednoj proizvodnji i industriji, komentirao je Lalovac Nataši Božić Šarić u Točki na tjedan N1 televizije posljedice neminovne gospodarske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa.

- Trgovački lanci sada imaju robe jer su bili pripremljeni na 20 milijuna turista. A sada bi trebalo naše poljoprivredne kapacitete okrenuti prema izvozu. Slijedi nam najvažnija bitka - održavanje solventnosti trgovačkih društava i to je bitka svih bitaka. Zato sam pozvao guvernera HNB-a da svaka dva tjedna izvještava javnost koliko su banke omogućile novih sredstava likvidnosti trgovačkim društvima i on se s tim složio. Ako nam se dogodi slom solventnosti to bi moglo imati puno gore posljedice za gospodarstvo nego što se najavljuje - upozorava Lalovac.

Nastavlja da će SDP u ponedjeljak u Saboru predložiti, među ostalim, i zakon o moratoriju na kredite dužnika. Kaže kako se to mora riješiti zakonski jer su banke i kod krize u švicarcu govorile da daju moratorij na tri mjeseca, a Vlada je donijela odluku da se tečaj zamrzne na godinu dana i tako pomogla građanima.

- Banke sada idu sličnim principom, a neće ništa biti riješeno u roku tri mjeseca jer nakon tri mjeseca ove koji su sada na proračunu poduzeća neće moći zaposliti taj obujam ljudi koji prima novac od države jer poduzeća kreću od nule i to će biti problem - kaže i naglašava da bi nezaposlenost mogla zahvatiti i do 300.000 ljudi.

- HNB je rekao bankama da daju moratorij na godinu dana jer nemaju trošak i zato me čude Vlada i banke da ne daju tu sigurnost građanima. Očekujemo da Vlada da podršku zakonu o moratoriju jer su rekli da će podržati sve dobro što dolazi iz oporbe - rekao je Lalovac za N1 televiziju.

Otkrio je da SDP izlazi s paketom od 10-ak mjera pomoći hrvatskim građanima i uvjerava da se u proračunu samo na materijalnim rashodima mogu pronaći sredstva za to.

- Za najugroženije građane još uvijek nema mjera - upozorava i dodaje da zbog toga prijeti da kriza još više rasloji društvo na još bogatije i još siromašnije. Nada se da će Sabor SDP-ove mjere usvojiti prije Uskrsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:29