SPISKAO DRŽAVNI NOVAC

Bivši ministar iz Milanovićeva vremena nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora

Prema presudi, Republici Hrvatskoj mora vratiti i 64.314,74 kune s kamatama ali i nadoknaditi 53.681 kunu troškova kaznenog postupka
Berislav Šipuš
 Dragan Matic/Cropix

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti na Županijskom sudu u Zagrebu na godinu dana bezuvjetnog zatvora osuđen je Berislav Šipuš, bivši ministar i zamjenik ministrice kulture. Ujedno mora vratiti Republici Hrvatskoj na osnovu postavljenog imovinsko pravnog zahtjeva 64.314 kune te nadoknaditi 53.681 kunu troškova kaznenog postupka.

Uskok ga tereti da je od srpnja 2012. do prosinca 2015. službenom karticom Ministarstva kulture za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne Visa i Diners kreditne kartice oštetivši državni proračun za preko 68 tisuća kuna. Točnije u gotovini je podigao 17.800 kuna koje je beskamatno koristio dok je privatne troškove po ugostiteljskim i prodajnim mjestima u zemlji i u inozemstvu od preko 64.000 kuna plaćao kreditnim karticama. Dio je u međuvremenu kroz obustavu plaće i uplatom na blagajni vratio.

Šipuš je koristio svoje ovlasti protivno odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih vozila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica, sredstava reprezentacije kao i načinu odobravanja službenih putovanja.

- Šipuša je Vlada RH imenovala na čelo ministarstva da postupa savjesno i pošteno a ne na štetu državnog proračuna i u privatne svrhe. Šipuš je visoko obrazovana osoba, poznati glazbeni djelatnik koji je prihvatio visoku dužnost pa njegovo uvjeravanje da mu nisu bile isplaćene akreditacije za putovanja i da mu nije bilo dovoljno sve pojašnjeno, nije prihvaćeno.

On je znao da ministri prije njega nisu imali PIN za karticu već je isti bio pohranjen u sefu. Na to je upozoren i oglušio se, a i stručne osobe Ministarstva su ga zamolile da ukaže i ministrici kulture da prestane nezakonito koristiti službenu karticu. Takvim postupanjem Šipuš je osramotio RH, Vladu i Ministarstvo kulture, ali i sebe kao čovjeka – rekao je obrazlažući presudu sudac Vjeran Blažeković naglasivši kako se na poleđinu svakog računa mora napisati koje osobe su ugošćene i u koju svrhu.

Kao olakotnu okolnost sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost dok je otegotna upornost koju je iskazao i nekritičnost prema svom ponašanju da je prekršio zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:02