MINISTARSTVO OBRANE

Bivši ministar obrane Austrije Mario Kunasek odlikovan za svoj iznimni doprinos u procesu povratka zrakoplova MiG-21 hrvatskog pilota Rudolfa Perešina

Mario Kunasek i Damir Krstičević
 T. Brandt / MORH

Bivši ministar obrane Austrije Mario Kunasek odlikovan je danas u Ministarstvu obrane Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za svoj iznimni doprinos u procesu povratka aviona MiG-21 legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina u Hrvatsku, objavilo je Ministarstvo obrane. Odlikovanje mu je danas u Ministarstvu obrane u ime predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović uručio ministar obrane Damir Krstičević.

„Hvala našem velikom prijatelju Mariju Kunaseku što je surađivao s nama jer, uloženo je puno napora i volje za dostizanje plemenitih povijesnih ciljeva. Suradnja naših država je ojačala i kroz provođenje zajedničkih aktivnosti, kao što je uvježbavanje specijalnih postrojbi, izobrazbe i obuke za potrebe sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama, suradnju naših zrakoplovstava i drugo“, kazao je ministar Krstičević istaknuvši kako je svakako najznačajnije postignuće Kunaseka, povratak zrakoplova MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt.

„Povratak zrakoplova legendarnog hrvatskog pilota od iznimne je vrijednosti za našu državu i narod. Činjenica kako je Perešinov MiG-21, kada je bio izložen ispred MORH-a, posjetilo preko 150 tisuća mladih ljudi govori dovoljno o njegovom simbolu i značaju. To je simbol pobjede i borbe za hrvatsku samostalnost i neovisnost u Domovinskom ratu“, rekao je tom prilikom Krstičević.

Zahvalivši se na priznanju bivši austrijski ministar obrane naglasio je kako je odlikovanje primio u ime svih onih koji su pomogli i sudjelovali u procesu povratka Perešinovog aviona u Hrvatsku.

„Kada je Perešin sletio zrakoplovom u Klagenfurt, tada je zapravo pokazao stav i držanje koji i mi danas moramo pokazati i zadržati, a to je dakle da je naša zadaća osigurati stabilnost i sigurnost pa tako i mir za našu regiju. Bit ću uvijek prijatelj Hrvatske i nosit ću ovo priznanje ne samo na srcu, nego i u srcu. Neka dugo žive Republika Hrvatska i Republika Austrija“, poručio je Mario Kunasek.

Odlikovanje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom dodjeljuje se hrvatskim i stranim ministrima i drugim visokim dužnosnicima za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, za izgradnju Hrvatske i razvitak odnosa Hrvatske i drugih zemalja.

Bivši austrijski ministar obrane Mario Kunasek prvi je austrijski ministar obrane koji je odlikovan Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:44