ANTUN VUJIĆ

BIVŠI MINISTAR OPISAO NAM JE KAKO PROVODI DANE U IZOLACIJI 'Nemam neku veliku motivaciju za rad, a najviše mi nedostaje društvo iz omiljene birtije'

 
Antun Vujić
 Darko Tomas / CROPIX

- Nekako sam prilično dešperatan ovih dana, pa nemam neku veliku motivaciju za rad, nešto sam malo pisao, a nije ovo baš stimulativno ni za čitanje - govori poznati političar i leksikograf te bivši SDP-ov ministar kulture Antun Vujić. Razgovarali smo netom prije njegova izlaska u kratku šetnju, koja mu je postala navika od kada su zbog pandemije koronavirusa na snazi mjere ostanka kod kuće.

- Imao sam operaciju srca, spadam u visoko rizičnu skupinu pa se strogo držim propisa. Odem se malo prošetati, obično predvečer, kad nema nikoga vani. Napravim koji đir jer mi je to potrebno s obzirom na moje zdravstveno stanje - kaže Vujić. Dodaje kako mu najviše nedostaje druženje.

- Društvo mi najviše fali jer sam prilično društven čovjek. Imamo tu u kvartu jednu birtiju, zove se Dragec, i to mi je postalo nešto kao klub otkad sam se preselio na Trešnjevku. Ali sada je zatvorena pa nemamo gdje. Sada se s prijateljima čujem samo telefonom. No, supruga i ja smo neki dan sudjelovali u akciji i izašli smo na balkon pljeskati za naše liječnike. Bilo je dosta ljudi po susjednim zgradama - priča Vujić o "kućnim danima".

Prilikom potresa su, kaže, dobro prošli, nisu imali ništa prijaviti.

- Nisam se stigao taj dan, kad je bio potres, niti uplašiti. Supruga i ja smo ustali i pomislio sam - a što sada? Na kraju sam otišao vani, ali supruga nije htjela, nego je najprije skuhala kavu, pa smo onda tu kavu vani pili - govori Vujić.

Kad je riječ o mjerama koje Vlada poduzima za spas gospodarstva, kaže kako smatra da one idu u dobrom smjeru.

- Ono što, po mom mišljenju, treba priznati Vladi jest to da pokušava naći prave mjere. To je užasno teško u tako kratkom vremenu i ovakvoj situaciji i uz toliko malo mogućnosti predviđanja što će biti. To se mora razumjeti, a tu bi i sindikati morali neke stvari prihvatiti. Baš sam neki dan gledao emisiju u kojoj su gostovali Hrvoje Bujas iz inicijative Glas poduzetnika i Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata. Ribić je tu bio korektniji, on mora upozoravati na te stvari, ali je činjenica, imam takav osjećaj, da Vlada sigurno pokušava naći rješenje koje će biti optimalno. U tom smislu imam prilično povjerenje u ovu Vladu - kaže Vujić, dodajući kako nije siguran ni da su svi ovi napadi na zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića korektni.

- Ne branim ga. Bandić i ja ne da nemamo nikakve veze, nego smo uvijek bili oni najudaljeniji polovi. U SDP-u se i ranije znalo da smo mi uvijek bili baš ono na ultra protivnim stranama oko mnogo čega. Ali nije ni on baš za sve kriv. Sada se mora poći od povjerenja u ljude. Nema druge. Situacija je prezategnuta, od potresa do pandemije, da bismo išli naprijed potrebno je međusobno povjerenje - ističe Vujić. Kaže kako smatra da Nacionalni krizni stožer, kao i oni lokalni dobro rade svoj posao.

Zagreb, 281216.
Kumiciceva 1.
Antun Vujic, hrvatski politicar i leksikograf.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

- Vidim da ih hvale i ovi izvana. Ipak to ne ide eksponencijalno, nadam se da se neće dogoditi neka strahota. Sada stvarno svi moramo ovo pretrpjeti. Osobno imam veliki problem jer imamo i selidbu djece koja je ranije dogovorena, još prije nego što je ovo počelo. A u situaciji smo da ne možeš otići u banku, da ne možeš bez dozvole iz Samobora u Zagreb... Sve je to komplicirano. Ali ne vidim drugog načina. Stožer ne može ne pogriješiti, no vrlo je bitno da može pogledati kada je pogriješio pa naći neko fleksibilnije rješenje. Oni su pod najgorim pritiskom, ali drago mi je da mogu reći da meni ulijevaju povjerenje. Mislim da smo mi do sada odigrali puno kriza. Mi smo loši onda kad nije kriza - našalio se Vujić. Kaže da se i po izgledu članova Kriznog stožera vidi pod kolikim su pritiskom zbog svega.

- Pogledajte kako izgledaju, potpredsjednik Vlade Davor Božinović u ovih je par dana ostario deset godina. Znam koji su to napori kad treba na ove stvari reagirati i funkcionirati u ovim uvjetima. Vidio sam u nekim komentarima da Božinovića optužuju da se gura. Pa gdje bi se on i zašto gurao? Ima odgovornost, kao potpredsjednik Vlade, da bi se tome dala maksimalna važnost. Mislim da je situacija vrlo, vrlo ozbiljna, ali mi se čini da se utabao neki put kako na najbolji način reagirati na sve ovo. I ja tu želim biti potpuno konstruktivan pa se pridržavam svega što mi kažu - zaključio je Vujić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:34