PRVI DANI NA SLOBODI

BIVŠI PREMIJER S ADVOKATOM Sanader još ne želi otkriti poteze, DORH opovrgnuo sve optužbe koje je iznio

 Ronald Goršić/CROPIX

Svoj prvi dan na slobodi bivši premijer Ivo Sanader proveo je izvan kuće. Svoju rezidenciju u Kozarčevoj napustio je tek pošto se dobro naspavao, oko 9.40 sati. Pozdravio je okupljene novinare rekavši im da je vrlo dobro spavao. No, nije htio davati izjave. Poručio je da se za bilo kakve izjave treba obratiti njegovu odvjetničkom timu.

Potom je sjeo u taksi i iz Kozarčeve se zaputio prema gradu. Vratio se tek oko 17 sati, no ovog puta u pratnji jednog od svojih troje odvjetnika, Gorana Suića. Suić ga je dovezao do kućnih vrata u svom Mercedesu terencu. Sanader je, naime, dan ranije dopješačio do kuće jer je “zapeo” zbog posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena.

Bez izjava

Odvjetnik Suić potvrdio nam je da je Sanader dan proveo u njegovu društvu.

- Bio je u mom uredu, no to je sve što vam zasad mogu reći. Dok se s njime ne dogovorim o tome, ne mogu vam otkriti koji će biti njegovi sljedeći potezi - rekao je Suić, jedan od onih koji su i vlastitom imovinom pokušali jamčiti za njegovu slobodu.

Ni prilikom povratka bivši premijer i osumnjičenik za više korupcijskih afera nije htio razgovarati s novinarima. Na tragu je to izjava koje je dao u srijedu, najavivši da se sada namjerava koncentrirati isključivo na obranu, a nema nikakvu namjeru komentirati politiku niti se njome baviti.

DORH smo pitali pak za komentar njegovih optužbi da je njegov kazneni progon na sastanku u Banskim dvorima početkom 2010. tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću naložila premijerka Jadranka Kosor, što je Bajić i prihvatio kako bi dobio još jedan mandat. Iz DORH-a smo dobili odgovor u kojem se ističe da su Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i USKOK već ranije demantirali takve izjave.

‘Neistinita izjava’

“Budući da su opet izrečene, ali u drugom kontekstu, ukazujemo na neistinitost te izjave. DORH ne postupa ni po čijim nalozima za kazneni progon pa tako ni za pokretanje kaznenog progona protiv optuženog Ive Sanadera, već isključivo temeljem Ustava i zakona. Sastanak u Banskim dvorima na kojem je, kako tvrdi optuženik, dan ‘politički nalog’ za njegov progon, sazvan je unaprijed u vezi s pregovorima oko Poglavlja 23 i 24. DORH je znatno prije održanog sastanka provodio izvide, a potom je još 2009. naložio policiji provođenje daljnjih izvida, u odnosu na sumnje da su počinjena kaznena djela koja su danas predmet inkriminacije protiv optuženog”, priopćila je glasnogovornica Martina Mihordin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:31