NA SASTANKU S KOSOR

Bivši premijeri: Povijesna je neistina da smo izvršili agresiju na BiH

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Zbog govora predsjednika Ive Josipovića u BiH, premijerka Jadranka Kosor u petak je sazvala hitan sastanak s četvoricom bivših premijera Hrvojem Šarinićem, Nikicom Valentićem, Franjom Gregorićem i Zlatkom Matešom, te bivšim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Matom Granićem.

- Došli smo dati jednoglasnu potporu premijerki Kosor jer svi smatramo da je osuda svakog zločina neupitna i mi smo to dokazivali za vrijeme našeg mandata. Ali izjave koje govore o tome da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH i sudjelovala u njenom dijeljenju su povijesne neistine. To možemo jamčiti svojim djelima i o tome govore mnogi dokumenti, a to je stajalište i najvećeg dijela građana i hrvatskog naroda, poručio je nakon sastanka u Vladi bivši premijer Valentić.

Sva petorica su rekla da se osjećaju prozvanima u izjavama Ive Josipovića.

- No, treba vidjeti cijeli kontekst. Osobno nisam detaljno upoznat s cijelim govorima, ali, ono što sam čuo govori to da neke povijesne činjenice nisu točne, istaknuo je Valentić. Dodao je kako ne zna zašto na sastanak nisu pozvani Josip Manolić, Stjepan Mesić i Ivo Sanader.

- Mi smo pozvani i odazvali smo se. Ako bude potrebno sastat ćemo se još koji put jer imamo moralnu odgovornost prema vremenu u kojem smo radili i djelovali. Imamo odgovornost prema svojim suborcima i narodu reći ono što je istina. To je bilo jedno teško vrijeme, a Hrvatska je pomagala u obrani BiH. Osobno sam svjedok pomoći Bihaću jer da je Bihać pao, pao bi i Knin. To je bio zajednički interes, istaknuo je Valentić.

- Josipovićev govor i sam čin osude zločina je ok, ali dio govora koji se odnosi na institucije nije točan. Mi smo analizirali taj dio govora i došli do suprotnog zaključka - da su sve hrvatske institucije djelovale na očuvanju jedinstvenosti BiH, daleko od bilo koje agresije, istaknuo je i Zlatko Mateša. Dodao je da nisu premijerki savjetovali kako da prevlada jaz između nje i predsjednika Josipovića jer to nije njihova uloga.

O Josipovićevoj izjavi koju je dao u Pečuhu, a u kojoj govori 'da je za pogreške odgovoran konglomerat loših politika koje su zemlje s područja bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat', bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić je rekao da se radi o podjeli odgovornosti.

- Uz SAD nitko više od Hrvatske nije pomogao BiH da opstane kao država. Ne znam kako će ovo utjecati na međunarodni položaj Hrvatske, ali mi smo osjećali potrebu da snažno i čvrsto kažemo ono što je puna istina i spremni smo je svugdje braniti- Haagu, Bruxellesu, Washingtonu, Moskvi. Najvažnija stvar je reći da je agresiju i zločin na Hrvatsku i BiH, a kasnije i na Kosovo izveo Slobodan Milošević i politika Velike Srbije. Oko toga nema dvojbe. Nikada se ne smije zaboraviti što je bio početak rata na ovom prostoru. Pojedinačne zločine su činile sve strane i njih treba najoštrije osuditi. Mi svi podržavamo Josipovića oko toga. Podržavamo ga i što je posjetio mjesto zločina - to je odlučan državnički potez, ali mi nemamo nikakvih kompromisa tko je započeo rat, tko je izvršio agresiju i kakva je bila službena politika Hrvatske, kazao je Granić.

Bivši premijeri i ministri istaknuli su kako njihovo iznenadno okupljanje ne znači nikakvu mobilizaciju stranke te da bi došli i da ih je pozvao Ivo Josipović.

-Još je čudnije da neki naši političari i profesori s Fakulteta političkih znanosti stvaraju atmosferu kako je hrvatska vlast sudjelovala u dijeljenju BiH. To je apslutna laž i neistina i velika šteta koja se stvara hrvatskoj državi i narodu, zaključio je Franjo Gregorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:39