ODLUKA U ČETVRTAK

BIVŠI ŠEF AGROKORA PONOVNO PRED LONDONSKIM SUDOM Ako Todoriću sud odbije žalbu, u roku od 10 dana bit će izručen Hrvatskoj

 Boris Kovačev / CROPIX

Ako sud u Westminsteru odbije njegove argumente na sjednici zakazanoj u četvrtak, Ivica Todorić iscrpio je sve pravne lijekove protiv izručenja Hrvatskoj te će njegovo izručenje biti pitanje dana.

Na sjednici u četvrtak Todorić bi se usmeno trebao obratiti Visokom sudu u Londonu, nakon što je taj sud početkom kolovoza odbio Todoriću mogućnost žalbe na odluku Westminsterskog suda o izručenju. Međutim, britanski zakon dopušta mogućnost da se okrivljenik i usmeno obrati sudu kako bi izložio svoje argumente, a to će Todorić i učiniti u četvrtak. No, ako mu ni to ne prođe, rješenje o izručenju postaje pravomoćno te se slučaj predaje u ruke policiji koja će fizički izvršiti Todorićevu predaju.

Kućni pritvor

Todorić se inače u Londonu nalazi u nekoj vrsti kućnog pritvora, odnosno određeno mu je jamstvo od 100.000 funti te se redovito mora javljati na policiju. Ako, pak, odluka o njegovom izručenju postane pravomoćna, instruktivni je rok za predaju Hrvatskoj unutar 10 dana. Predaju provodi nadležna jedinica britanske policije koja će sve dogovoriti sa svojim kolegama iz hrvatskoga Središnjega nacionalnog ureda Interpola pri Ravnateljstvu policije. Britanski će policajci tada Todorića službeno uhititi te ga zajedno s njegovim stvarima predati hrvatskim kolegama, a izvjesno je da će se njegov prijevoz do Zagreba obaviti avionom, najvjerojatnije redovnom putničkom linijom.

Hoće li britanski policajci Todorića predati hrvatskima još u zračnoj luci u Londonu ili pak u Zagrebu, stvar je dogovora i procjene u konkretnom slučaju. Pri primopredaji se također predaje i potpisuje dokumentacija vezana uz samu predaju. Nakon što stigne u Zagreb, Todorić će policijskim vozilom biti prebačen u Remetinec, jer mu je rješenjem suca istrage prije gotovo godinu dana određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Nekoliko procesa

Pravno gledano, od trenutka kad stigne u Hrvatsku, za Todorića će se početi odvijati nekoliko procesa. Budući da se, prema hrvatskoj sudskoj praksi, žalba nije razmatrala dok on fizički nije stupio u pritvor, najprije će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda razmotriti žalbu njegovih odvjetnika na rješenje o pritvaranju iz listopada prošle godine. Također, nedugo nakon zaprimanja, Todorić bi trebao u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu iznijeti svoju obranu.

Što se samih osnova za pritvaranje tiče, Todoriću je prije godinu dana bio određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na točno 17 imenovanih svjedoka. Premda se očekivalo da će u tom roku svi ti svjedoci biti ispitani, pa bi Todoriću pritvor mogao biti i ukinut, to se nije dogodilo. No, razlog tome nije sporost Državnoga odvjetništva, koje je u nekoliko mjeseci saslušalo sve dostupne svjedoke, nego činjenica da je dvoje posljednjih svjedoka, a radi se o stranim državljanima, bilo nedostupno za ispitivanje. Njihovo ispitivanje zakazano je, međutim, video linkom za listopad ove godine, tako da bi ta pritvorska osnova za Todorića brzo mogla nestati.

Ipak, postoji vrlo realna mogućnost da će tužiteljstvo tada za Todorića zatražiti pritvor po novoj osnovi - opasnosti od bijega. Tužiteljstvo je to zatražilo već tijekom veljače ove godine, ali sud je to odbio s obrazloženjem da protiv osumnjičenika ne mogu paralelno biti određena dva istražna zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:32