PROVJERENO

BIVŠI SPECIJALAC OTKRIVA NOVE DETALJE 'Pavlović bi svako malo završio u zatvoru. Napao je mog oca, kad je došao da se ispriča donio je dva pištolja'

 
 Srđan Vrančić (fotografija Ante Pavlovića) / CROPIX

Samoprozvanog kiropraktičara Antu Pavlovića zagrebačka policija pritvorila je prije nekoliko dana zbog sumnje da je fizički i psihički napadao svog 60-godišnjeg sumještanina Ivana Župana, držao ga u ropstvu i teško ga ozlijedio. Nakon razotkrivanja slučaja u emisiji Provjerenog Nove TV-a pretraženo je i njegovo imanje u Donjem Dragonošcu gdje je nađeno 10 vreća s neutvrđenim brojem komada ovčje i kozje kože te jedan raspadnuti leš ovce koji će biti podvrgnut obdukciji kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

Ivan Župan završio je u bolnici gdje mu je pružena liječnička pomoć, a veterinarska će inspekcija također podnijeti optužne prijedloge zbog zanemarivanja i zlostavljanja životinja na imanju. Većina ih je uginula od gladi, a preživjele pse preuzelo je sklonište Dumovec.

Nova emisija Provjerenog donosi priču o Anti Boškoviću koji je '91. godine bio specijalac ATJ Lučko i sudjelovao u opskrbi sanitetskih, vojnih i drugih sredstava nužnih za obranu Vukovara. Antu Pavlovića upoznao je u sanitetskom stožeru, ispričao je za Provjereno.

"Nakon mjesec dana general Prodan zamolio me je da ga od tamo pokušam premjestiti jer je on počeo biti izuzetno naporan ljudima", rekao je Bošković.

Bošković je predložio da se Antu premjesti u Lučko misleći kako je Ante zaista kiropraktičar i kako bi to moglo pomoći ljudima. Međutim, ubrzo je shvatio da je počinio grešku te je Ante Pavlović bio protjeran iz ATJ Lučko.

Pavlović je živio u Švicarskoj. Tamo je završio u psihijatrijskoj ustanovi u Zürichu. Otišao je i u Ameriku, no i tamo mu je sudbina bila ista. Po povratku u Hrvatsku pričao je kako je završio najprestižniji koledž za kiropraktičare. Lik doktora kiropraktičara, čini se, samo je plod njegove mašte. On to zaista živi pa je u ratno doba psihički izmrcvarene nacije lako pronašao svoje pacijente.

Prodavao je priču ljudima u očaju. Ne vjeruje bijelim kutama, ljudima je uzimao naočale i uvjeravao ih da vide bez njih, odgovarao ih od bilo čega što medicina nudi. Bavio se nadriliječništvom. Svoje je pothvate snimao, za svako gostovanje u emisijama imao je materijal koji će ponuditi. Materijal u kojem su bile stotine sljedbenika koji su ga slijepo slušali.

Međutim, svako malo završio bi u zatvoru. Pretukao je župnika i zvonara, starog profesora susjeda i susjedu, razbijao automobile i spomen-ploče, napadao ili pak govorio kako je on reinkarnacija Isusa Krista.

Ordinacije je posvuda otvarao i bio protjeran, pa je nakon nekog vremena to radio i kod poznanika.

"On se upoznao s mojim roditeljima. Kad mene ne bi bilo doma, on je moju kuću u Ivanić-Gradu pretvarao u svoju ordinaciju", istaknuo je Bošković. Jednog dana Pavlović je napao njegova oca, pa je Bošković sve to prijavio policiji.

"Poslije te prijave došao je kod mene da se ispriča i da se pomirimo. Međutim, došao je s dva pištolja", nadodao je Bošković. Kaznena prijava bila je odbačena i bilo mu je rečeno da može podignuti privatnu tužbu.

Baš u to vrijeme Ante je na YouTubeu objavio snimku koja ga je ipak odvela u zatvor. Tražio je maloljetnika da mu pokaže spolovilo. Kada je to dijete to odbilo, istukao ga je bičem. Dobio je 22 mjeseca zatvora, a kažnjen je i djetetov otac.

Tada se javnost digla na noge - pravobraniteljica za djecu i Ministarstvo socijalne skrbi. Stanovnici Donjeg Dragonošca su odahnuli. Sve do prošlog tjedna, kada je stvar opet eskalirala. Hodao je gol i napao ženu u automobilu. Tada je bio priveden. Prekršajnom sucu ispričao je kako je hodao gol da pokaže susjedima kako je otrovan. Sudac nije našao shodnim psihijatrijski ga vještačiti, već ga je pustio na slobodu.

Svi ti prizori preslika su čovjeka koji nekim čudom i danas ima sljedbenike na Facebooku koji mu uplaćuju novac u Remetinec. Čovjek kojem je potrebna pomoć jer ugrožava sve oko sebe. I to čini 30 godina.

Dobio je mjesec dana istražnog zatvora, a državno odvjetništvo zatražilo je i psihijatrijsko vještačenje jer su utvrdili kako je s njim gotovo nemoguće komunicirati. Veterinarska inspekcija podnijet će optužne prijedloge za horor u štali, a stanovnici Dragonošca nadaju se da će konačno završiti pod nadzorom, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:24