PULI CENTAR ZA DRONOVE

Bivši vojni aerodrom bit će dom postrojbe upravitelja bespilotnih letjelica

Novo središte za upravljanje bespilotnim letjelicama trebalo bi početi djelovati nakasnije do 2020. godine

Nakon Sinja, Vukovara, Ploča i Varaždina pripadnici Hrvatske vojske vraćaju se i u Pulu. Ministarstvo obrane i Glavni stožer planiraju na vojnom aerodromu u Puli stacionirati manju postrojbu Zapovjedništva za potporu, Pričuvnu pješačku pukovniju i buduće središte za besposadne zrakoplovne sustave, doznaje Jutarnji list u Ministarstvu obrane. U konačnici bi trebalo biti razmješteno oko 150 pripadnika Hrvatske vojske.

Prvi korak ka povratku Hrvatske vojske u Pulu bit će realiziran na sutrašnjoj sjednici Vlade u Puli. Naime, Vlada će općini Ližnjan, na čijem se prostoru nalazi vojni aerodrom, darovati dio nekretnina i zemljišta aerodroma, kojima je dosad raspolagao MORH. Preostali dio vojnog aerodroma koristit će se za potrebe vojske. U MORH-u tvrde da se povratak vojske u Istru realizira u sinergiji s lokalnom zajednicom.

Ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov u više su navrata o tome razgovarali sa županom Istarske županije Valterom Flegom, gradonačelnikom grada Pule Borisom Miletićem i načelnicima općina Medulin i Ližnjan, Goranom Buićem i Markom Ravnićem.

HANZA MEDIA

U MORH-u tvrde da je lokalna zajednica dala punu potporu planu za povratak Hrvatske vojske u vojarnu Pula. Međutim, gradonačelnik Pule Miletić još se prije samo pet mjeseci u Saboru žestoko protivio mogućoj reaktivaciji vojnog aerodroma za vojne potrebe, uz poruku da vojska i turizam ne idu zajedno. Naime, Hrvatska je vojska s vojnog aerodroma u Puli otišla 2012. godine, a MORH ga je proglasio neperspektivnim za Oružane snage. Istarska županija i općina Ližnjan mijenjali su prostorne planove kako bi se u budućnosti aerodrom prenamijenio za gospodarske svrhe.

U tu svrhu pregovaralo se i o osnivanju centra za popravak civilnih aviona. No kako MORH nikad nije predao dokumentaciju Uredu za upravljanje državnom imovinom, prenamjena nije mogla biti realizirana. Sada je očito dogovoren kompromis kako bi lokalna zajednica mogla dio aerodroma koristiti za svoje potrebe, a vojska za svoje.

Novi ustroj

Ministarstvo obrane ima velike planove s tim prostorom. Tu bi trebalo biti ustrojeno središte za bespilotne letjelice, gdje bi se razvijala jedna potpuno nova sposobnost Hrvatske vojske. Središte će bio u sklopu Središnjice za obavještajno djelovanje, a cilj je, tvrde u MORH-u, unaprijediti proces generiranja i praćenja slike prostora Republike Hrvatske na operativnoj i strateškoj razini, ali i učinkovitog djelovanja u slučajevima prirodnih nesreća, epidemija, narušavanja energetske i kibernetičke sigurnosti, ugrožavanja prirodnog okoliša, tehnoloških katastrofa, terorističkih napada, uporabe oružja masovnog uništenja i hibridnih prijetnji.

Prema planovima, središte bi trebalo biti funkcionalno i operativno do kraja 2020. godine. U MORH-u naglašavaju da će se središte, u početnoj fazi, razvijati u integraciji s Ministarstvom poljoprivrede te će imati dvojnu civilno-vojnu namjenu. Tako će se osim vojnih zadaća nadzora mora, potpore civilnim strukturama obavljati i poslovi nadzora i sprečavanja požara, nadzor ZERP-a, nadzor granice te će se davati potpora u sprečavanju ilegalnih migracija.

HANZA MEDIA

Traže se inženjeri

U tu svrhu u Puli će biti razmješteno šest bespilotnih letjelica Orbiter izraelske tvrtke Aeronautics. Ministarstvo poljoprivrede prije nekoliko mjeseci s ovom je tvrtkom potpisalo 4,87 milijuna eura vrijedan ugovor o nabavi ovih letjelica. Riječ je o letjelicama koje autonomno mogu letjeli do 7 sati, s dometom do 150 kilometara i do 6 kilometara u visinu s visokokvalitetnim videosustavom.

Također se može očekivati da će u ovo središte biti prebačene i četiri bespilotne letjelice Skylark 1 koje je MORH kupio još 1997. godine. Jedna od četiri letjelice korištena je ovog ljeta za potrebe protupožarne sezone.

U MORH-u također naglašavaju kako ovo središte otvara i prostor za ulazak i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra s prostora Istarske županije. Ova informacija može se povezati s ponudom Države Izrael u sklopu prodaje borbenih aviona F-16 Hrvatskoj. Naime, kao dio paketa koji je izraelska strana ponudila hrvatskoj jest i otvaranje vojno-komercijalnog cyber security centra. Realizacijom tog projekta izraelska strana Hrvatskoj obećava dostupnost visoke tehnologije.

Navodno je riječ o centru u kojem bi se, između ostalog, razvijala tehnologija borbe protiv dronova, tehnologije koja je već sada, a u budućnosti će biti još više zastupljena u vojnom i civilnom zrakoplovstvu. Prema dostupnim informacijama, lokacija za realizaciju ovog projekta je upravo vojni aerodrom u Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:05