UMRO OD STRAHA

BIVŠI ZATVORSKI CIMER KRISTIANA VUKASOVIĆA 'Ubio ga je sustav! Trpali su ga jakim tabletama, bio je kao zombi, a zatvorenici su ga maltretirali'

 
 CROPIX

Nakon što je Kristian Vukasović, 18-godišnjak s mentalnim i tjelesnim oštećenjima preminuo u KBC-u Split, kamo su ga dovezli iz zatvora na Bilicama, o svemu se oglasio njegov bivši cimer iz zatvorske ćelije.

Rekao je da Kristianu nije bilo mjesto u zatvoru i da je za njegovu smrt kriv sustav.

'Ubio ga je sustav i to tako što su ga konstantno drogirali tabletama. On je bio dijete i to dijete s psihičkim smetnjama i smanjenim intelektualnim sposobnostima. On mentalno nije bio za takvu ustanovu. Nije se znao niti mogao nositi s nepisanim pravilima koja vladaju u tom nenormalnom okruženju. Teško se nosio sa situacijom, a tamo su ga stalno ''trpali'' raznim tabletama. Sustav je rješenje vidio u tabletama i to iznimno jakim. Napravili su od njega zombija. On više nije bio u stanju čak niti se pomokriti u WC školjku. Onako izgubljen, pomokrio bi se posvuda. Nije mogao vezice na obući zavezati', rekao je za Vijesti.hr njegov bivši cimer iz Bilica.

Dodao je i da su Kristiana drugi zatvorenici psihički i fizički zlostavljali jer se zbog svog poremećaja on ponašao kao dijete.

'Njega su ondje drugi zatvorenici, oni koji su dijelili ćeliju s njim, maltretirali psihički i fizički jer se ponašao kao malo dijete zbog svog poremećaja. Nas zatvorenike se unutra prati, pa smo tako u jednom trenutku ja i još jedan dečko postali njegovi cimeri. Sjećam se da sam ležao na krevetu i čitao knjigu, kada mi je odjednom rekao ''vidi ovo''. Pogledao sam i vidio da si je žiletom prerezao vene na zapešćima. Vidio sam krv na njegovim rukama, ali nisu to bile duboke rane. Nije se on želio ubiti, on je želio privući pažnju baš kao što mala djeca to čine. Trebao mu je razgovor', rekao je za Vijesti.hr i dodao da mu je bilo žao Kristiana jer je bio bolesno dijete nad kojim se sustav iživljavao.

'Vjerujte mi, tamo stvarno ima ljudi koji zaslužuju biti ondje, ali ima i onih koji ondje nikako ne bi smjeli biti baš kao što Kristian nije smio biti ondje. Suci su u ovoj zemlji luđi od zatvorenika. Vode gladijatorske igre između sebe za što bolju poziciju', zaključio je bivši cimer preminulog Kristiana Vukasovića.

Podsjetimo, Kristian, koji se liječio na psihijatriji od 12. godine, osuđen je za podmetanje požara kao odrasla osoba te je smješten na Bilice. Podmetnuo je požar u kojem je izgorjelo pet maslina i nešto makije, krivnju je priznao i osuđen je na osam mjeseci zatvora. Nakon što mu je produljen istražni zatvor, naglo mu se pogoršalo zdravstveno stanje. U KBC Split su ga prevezli u komi, nakon čega je prmeinuo, a patolog je za Jutarnji rekao da se u ovom slučaju radi o psihičkoj smrti te da je Kristianu srce stalo zbog straha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:44