ODREĐEN JOJ JE ISTRAŽNI ZATVOR

Bivšoj blagajnici HDZ-a pozlilo je na ročištu na Županijskom sudu: Odvezla ju je hitna pomoć!

ZAGREB - Bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević jutros se pojavila pred Županijskim sudom u Zagrebu na ročištu za određivanje istražnog zatvora. Ročište je počelo u podne, a nakon pola sata, njoj je pozlilo i onesvijestila se. Ubrzo je stigla Hitna pomoć i prebacila je u bolnicu, gdje bi trebalo biti utvrđeno zbog čega je pala u nesvijest.

U međuvremenu, na Sudu je nastavljeno ročište na kojem joj je sutkinja istrage odredila jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Izdavala upute

Branka Pavošević uhićena je jučer po nalogu USKOK-a zbog osnovane sumnje da se udružila s bivšim predsjednikom HDZ-a i premijerom Ivom Sanaderom kao i s rizničarom HDZ-a Mladenom Barišićem u kriminalnu grupu radi činjenja kaznenih djela, mahom povezanih s izvlačenjem novca iz javnih poduzeća u aferi Fimi Media.

USKOK je, međutim, otvaranjem istrage protiv glavne HDZ-ove blagajnice širom otvorio vrata i za proširenje istrage na sam HDZ kao pravnu osobu. Za sada nema informacija da je HDZ i formalno obuhvaćen istragom. No, prema neslužbenim informacijama Branku Pavošević se tereti da je kao odgovorna osoba te stranke počinila više zloupotreba i krivotvorenja, a da je pojedinim kaznenim djelima pribavljena nepripadna imovinska korist za Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Između ostaloga, Branku Pavošević se tereti da je nakon angažmana određenih tvrtki koje su obavljale neke radove za samu stranku, izdavala upute poduzetnicima da fakture ispostave Fimi Mediji.

A Fimi Medija, već ranije okrivljene Nevenke Jurak, te je račune i plaćala.

Time je, prema optužbi, HDZ-u- pribavljena protupravna imovinska korist u visini od nekoliko milijuna kuna.

Isplata dodataka

Kazneni zakon predviđa mogućnost kaznenog progona pravnih osoba, a u praksi već imamo niz slučajeva u kojima se za počinjenje određenog kaznenog djela tereti i odgovorna, fizička osoba, i sama pravna osoba. Primjerice, Skladgradnja braće Žužul obuhvaćena je već u dva kaznena postupka, a u samoj istrazi o aferi Fimi Media, na listi okrivljenih nalazi se i tvrtka Fimi Media i još tri poduzeća koja su se pojavljivala u namještenim natječajima. Hoće li USKOK uistinu proširiti istragu i na HDZ tek će se vidjeti.

Uhićena Branka Pavošević osim toga se tereti da je od Mladena Barišića preuzimala sredstva izvučena preko Fimi Medije. Radilo se o gotovini koja navodno nije upisivana u službene financijske podatke HDZ-a već je korištena za razne potrebe, mahom, smatraju istražitelji, po uputama bivšeg premijera. Dio novca potrošen je primjerice na isplatu dodataka na plaću uglavnom stranačkim dužnosnicima. Među desetak osoba koje se spominju kao stalni ili redoviti primatelji ”honorara” iz crnog fonda nalazi se i saborska zastupnica Bijanka Matković, koja je bila predstojnica Ureda bivšeg premijera.

Osobna korist

, već je u nekoliko navrata ispitivana u USKOK-u vezano za aferu Fimi Media. Iako je u određenim segmentima pomogla istražiteljima, čini se da je puno toga ipak prešutjela.

U međuvremenu su tako istražitelji prikupili podatke koji ukazuju da je bivša šefica računovodstva HDZ-a imala i znatne osobne koristi od višegodišnjeg vođenja stranačke blagajne, odnosno od ‚”donacija” i “provizija” koje su se sljevale u HDZ, ali nikada nisu evidentirane. Prema dostupnim podacima, radi se o nekoliko milijuna kuna koje su razni poduzetnici donirali HDZ-u.

No, mahom su bile u pitanju tajne donacije koje su poduzetnici davali kako bi se dokopali određenih poslova za javna poduzeća ili državne institucije, pa se priljev tog novca nije ni upisivao u evidenciju stranačke blagajne. Istražitelji sumnjaju da je dio tih sredstava Branka Pavošević prosljedila samom Ivi Sanaderu, a da je dio zadržala za sebe.

Branka Pavošević ima priliku o očitovati se o svim optužbama već na ispitivanju jučer u USKOK-u .

Susjedi Pavoševićevih: Oni su klasični primjer korupcije

Za mještane Kloštar Ivanića, u kome Branka Pavošević živi s obitelji, njezino je uhićenje bilo očekivano, jer je, napominju, tvrtka njezina supruga Zlatka Pavoševića “Ideo Projekt” sklopila više unosnih poslova s državnom kompanijom Plinacro, ali i na lokalnoj razini, pa je obiteljski biznis, po političkoj liniji, “propupao”, piše Slobodna Dalmacija.

- Obitelj Pavošević je klasični primjer korupcije koja “štrca” po Kloštru. Drže cijelo mjesto u rukama i ne poznaju krizu. Oko 20-ak godina žive u našem kraju i dođoši su iz Dapca kraj Čazme. Tvrtka im egzistira više od pet godina i posao im cvate. Svaka sjednica Općinskog vijeća propadne jer se u konačnici njima dodijeli posao. Glavni su za razne radove i uređenje okoliša od popravka i asfaltiranja cesta, izgradnje novih kružnih tokova, kanala, nogostupa. Vode i zimsku službu - ogorčeno pričaju susjedi Pavoševićevih, dodajući kako je Brankin muž uz sve to još i vrlo arogantan.

- Njegova tvrtka pobjeđuje na svakom natječaju jer HDZ je u Kloštru na vlasti, pa samim time i on misli da je cijelo mjesto njegovo te da je bog i batina. Imaju impozantan vozni park od terenaca do minija, ali i razne poljoprivredne strojeve. Kad je na tržište izišao prvi VW touareg, odmah ga je kupio. Isto je bilo i s drugim vozilima. Iako je Branka uhićena u Dalmaciji, ne znam je li tamo imaju neku nekretninu, ali smo je vidjeli dan prije uhićenja kako se vozi kroz Kloštar u nekom bijesnome monovolumenu.

No, opet, prvi su nam susjedi. Znate kako je. Dijeli nas samo ograda pa je bolje ostatak priče zadržati za sebe - pojašnjava jedan od susjeda, napominjući kako su u cijelom tom obiteljskom biznisu, a zahvaljujući stranačkoj opredijeljenosti kao i aktivnostima u HDZ-u, profitirali i Pavoševićevi sinovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:20