LUDI PRIJEDLOG ZA SPAS

BIZARNA IDEJA IZ ŠIBENIKA ‘Jedini izlaz iz ove krize je legalizacija kocke, narkotika i elitne prostitucije’

Turistički strateg Anton Dobra iznio je neobičan prijedlog za spas ekonomije
 Nikolina Vuković Stipaničev / ŠIBENSKI LIST / CROPIX

Osebujna ideja za preporod domaćeg turizma stiže s hrvatskog juga. Dugogodišnji ugostitelj i djelatnik šibenske Turističke zajednice, Anton Dobra, vjeruje da oporavak ekonomije leži u drogama, kocki i prostituciji.

Dobra smatra da je otok Žirje, na kojem živi i radi, idealan poligon za razvoj takvog modela turizma, a uzor mu je Nizozemska.

- U Nizozemskoj su legalizirani marihuana i prostitucija i to im donosi velik novac, a ipak su vrlo uljuđena i civilizirana zemlja - obrazlaže.

Polja za drogu

Smatra da Hrvatska ima sve potrebne resurse za razvoj tog modela - osunčane poljane na kojima bi mogla rasti marihuana te lijepe žene, a kocka će se dogoditi sama od sebe, kada bogati stranci donesu svoj novac.

S njime smo razgovarali dan nakon što je njegova ideja osvanula na stranicama splitskog dnevnika Slobodna Dalmacija. U početku je pomalo reterirao i pokušavao objasniti da se radi o svojevrsnoj šali. No, kaže da je s mještanima Žirja ozbiljno razgovarao o toj ideji.

- Kao i uvijek, neki su protiv. No, dobar dio ljudi s kojima sam razgovarao podržava me i vjeruju da bi stvari koje sam predložio mogle donijeti pozitivni pomak - rekao nam je Anton Dobra.

Uz to što je deset godina bio predsjednik lokalnog Mjesnog odbora, Dobra znanje crpi i iz dugogodišnjeg ugostiteljskog iskustva.

Dosad je u više navrata bio u medijima, vodio je više ekskluzivnih noćnih klubova, a prije pet godina pod automobil mu je postavljena bomba.

Bio je tada suvlasnik noćnog kluba Princess, jednog od klubova koji imaju reputaciju reketarenja i pljačkanja stranih gostiju, a nerijetko završe i na stranicama crne kronike. No, Dobra tvrdi da je sve to iza njega, dodajući da sve što danas radi ima samo jedan cilj - razvoj i opstanak umirućeg Žirja.

Popularan na webu

- Slabo smo povezani s kopnom, imamo komunalnih problema i nemamo strategiju razvoja, ali nikome nije stalo do toga. Na otoku je danas 50 ljudi, ni vodonosci više ne dolaze.

Možda moje ideje jesu radikalne, ali je činjenica da ovako više ne možemo. Uostalom, već se vidi pozitivan pomak mojih ideja - zovu me novinari svih redakcija, a do jučer o Žirju nitko nije pričao - rekao nam je Anton Dobra.

Dodaje da je tekst o njegovu programu “tris kraljeva - kocka, droga i prostitucija” bio najčitaniji na lokalnim šibenskim portalima i imao najviše “lajkova”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:22