SRAMOTA

BIZARNO SASLUŠANJE KANDIDATA ZA PRAVOBRANITELJA ZA DJECU Nisu pročitali Istanbulsku konvenciju, nisu upućeni u zakone koji kažnjavaju pedofile...

 
Ivana Milas Klarić i Hrvoje Jukić
 Damjan Tadić / Vojko Bašić / Hanza Media

Nitko od četvero kandidata za posao pravobraniteljice za djecu, koji su u četvrtak članovima Odbora za obitelj, mlade i sport objašnjavali zašto bi voljeli naslijediti Ivanu Milas Klarić, nije pročitao Istanbulsku konvenciju niti o njoj ima ikakav stav. Nisu baš upućeni ni u kaznenu regulativu zaštite djece od pedofila i ne znaju bi li je trebalo mijenjati. Ne znaju kako bi zdravstveni odgoj u školama trebalo osmisliti.

Zbog nepripremljenosti kandidata i izbjegavanja odgovora, članovi Odbora nisu se libili zamijetiti "Kako onda mislite biti pravobranitelj za djecu?", kako su više puta izrazile čuđenje Anka Mrak Taritaš, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Hrvoje Zekanović. Predsjednica Odbora Nada Turina Đurić zaključila je da je "razgovor s četvero kandidata pokazao kako je donošenjem novog Zakona, zbog kojeg je smijenjena Ivana Milas Klarić, napravljena velika greška".

- Javilo se samo petero kandidata. Iznenađena sam suženim spektrom zainteresiranih. Jako smo pogriješili što smo izbor pravobranitelja učinili ovisnim o saborskoj većini. Odbor nema formalnih uvjeta za poništenje poziva. Jedino možemo ne donijeti odluku i ne predložiti Saboru kandidate. Ali, moramo idući tjedan još saslušati petu kandidatkinju, Helencu Pirnat Dragičević, koja se ispričala zbog privatnih obaveza, pa ćemo tek onda donijeti konačnu odluku - rekla je Nada Turina Đurić.

HDZ-ovka Irena Petrijevčanin Vuksanović rekla je kako je "žalosno da danas nitko od kandidata nije pokazao osnovno poznavanje zakonskog okvira kojim se u našoj zemlji reguliraju najteža zlostavljanja djece, kao što je kazneno djelo spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina, tzv. pedofilije, i to u vremenima kad o takvim slučajevima čak svakodnevno pišu mediji".

- Ne možete ne znati ono što je gorući problem i jedno od najaktualnijih pitanja kojima se trebate baviti - upozorila je ona.

Intervjuiranje četvero kandidata, pravnika Hrvoja Jukića, Tatjane Holjevac i Zdravka Miočevića te liječnice Vanje Slijepčević Saftić na momente se pretvorilo u grotesku.

Vanja Slijepčević Saftić, na pitanje Hrvoja Zekanovića što misli o Istanbulskoj konvenciji i uvođenju rodne ideologije, nije željela odgovoriti.

- Ako budem izabrana za pravobraniteljicu, onda ćete čuti moj stav - poručila je Slijepčević Saftić.

Kandidatkinja je istim tonom uzvratila i Anki Mrak Taritaš, koju je zanimalo što misli o prijedlogu povučenog Obiteljskog zakona.

- Ne tražite od mene pravne savjete, zalagat ću se za zakon kakav god on bio - odgovorila joj je.

- Način na koji nas educirate nije prihvatljiv za osobu koja bi htjela biti pravobraniteljica za djecu - primijetila je Anka Mrak Taritaš.

HDZ-ovka Vesna Bedeković zatekla je Zdravka Miočevića pitanjem da joj nabroji barem pet vrsta nasilja u školi, a on je uzvratio protupitanjem: "A ako vam kažem samo dva?"

SDP-ovci su, kao što su i najavili, bojkotirali rad Odbora, optuživši HDZ za igrokaz. Odbor bi Saboru trebao predložiti dva kandidata, ali nakon jučerašnjih razgovora čini se da će to biti velik problem.

Slijepčević Saftić: 'Za Istanbulsku konvenciju sam rekla da ću je poštivati ako stupi na snagu, a poznajem i propise protiv spolnog zlostavljanja'

Kandidatkinja za pravobraniteljicu Vanja Slijepčević Saftić za Jutarnji je naknadno pojasnila dio saslušanja tijekom kojega je zastupnici Mrak Taritaš odgovarala na pitanje o Istanbulskoj konvenciji.

- Moj odgovor u svezi Istanbulske konvencije je bio da nije dužnost građana propitivati zakone koje donosi najviše zakonodavno tijelo, Sabor, kao i da ću ga poštivati kada i ukoliko stupi na snagu, te da ću i unutar propisanih okvira raditi kao i do sada: u najboljem interesu djece, poštujući njihova prava koja proizilaze iz njihovih potreba. One su jasno propisane Konvencijom o pravima djeteta, gdje je apostrofirano da država posvećuje osobitu skrb i zaštitu djece, s obzirom na njihovu duhovnu i tjelesnu nezrelost, navodi Slijepčević Saftić.

- Vezano uz nepoznavanje činjenica o seksualnom zlostavljanju, odgovorila sam da je Lanzarotova konvencija protiv spolnog zlostavljanja i iskorištavanja eksplicitna, da ju je ratificirala RH, te da se u njoj procjenjuje teškim kaznenim djelom seksualno zlostavljanje djece, a osobito teškim ukoliko su ona mlađa od 14 godina. Zastupnici Mrak Taritaš nije bilo jasno kako radim na više mjesta, na što je dobila odgovor, ali je prokomentirala da joj i dalje nije jasno čime se uopće bavim, dodala je Slijepčević Saftić. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 20:57