BRODOLOM KOD GNALIĆA

BLAGA & MISTERIJE DONOSE: Jedrenjak prekrcan neprocjenjivim blagom sultanovog harema potopljen je kod Biograda na Moru

 
 Blaga i misterije

Blaga & misterije su mjesto na internetu na kojem svatko može ljudi pronaći opise i fragmente manje poznatih povijesnih događaja, ali i priče te mitove i legende kojima Hrvatska zaista obiluje. U brojnim rubrikama u koje se svakodnevno dodaju novi sadržaji moguće je pronaći i informacije o dvorcima, utvrdama i starim gradovima, pročitati o zaboravljenim mjestima diljem Hrvatske, te misterijama i izgubljenom blagu koje i danas zaokuplja maštu. Blaga & misterije možete pratiti i na Facebooku.

Kako su dani prolazili lijepo vrijeme kasnog ljeta sve je više uzmicalo pred nestabilnom jeseni. U brodska skladišta ukrcavalo se sve više tereta i trup Gagliane Grosse polako je tonuo u more mirne venecijanske lagune.

Prošlo je nekoliko tjedana i ukrcaj je tekao neobično polako. Činjenica kako je Gagliana bila pod danonoćnom oružanom stražom nije bilo ništa neobično za trgovačke brodove privezane uz mletačke dokove. Promatraču je u oko upadalo nešto drugo.

Blaga i misterije
Venecija u doba Mletačke republike
Opasno vrijeme

Gagliana Grossa na put za Carigrad kretala je u kasnu jesen, vrijeme kada su se brodovi inače vraćali u svoje luke kako bi prezimili. Plovidbena sezona bila je pri kraju i približavalo se doba godine kad je zbog vremena bilo opasno ploviti. Toliko da je Mletačka Republika donijela propis po kojem se zimi uopće nije smjelo ploviti.

Blaga i misterije
Dio tereta / Gnalić – blago potonulog broda iz 16. stoljeća / Hrvatski povijesni muzej

Teret koji se ukrcavao nije bio običan, bilo je to jasno svakom u luci, jer Gagliana Grossa nije bila običan trgovački brod, već ploveće skladište oboružano topovima, branjeno utreniranim vojnicima i pogonjeno jedrima. Dugačka oko 40 metara, mogla je prevesti dvostruko više nego neki drugi brod njezine klase. Slovila je kao jedan od najboljih brodova u floti obitelji Gagliana po kojoj je i dobila prvi dio imena. Grossa je pak, značilo velika.

Blaga i misterije
Jedna od škrinjica: Gnalić – blago potonulog broda iz 16. stoljeća / Hrvatski povijesni muzej

Idealna za prijevoz finih svijećnjaka, najfinijeg stakla, desetaka bačvi biranih pića, najmekših tkanina, haljina i odijela od brokata. Ukrcalo se i pet tisuća neobičnih okruglih prozora, a mjesta je ostalo i za različite vrijedne predmete, ukrase i nekoliko škrinjica koje su skrivale vrijednost koja će biti otkrivena stotinama godina kasnije.

Bio je to teret koji je naručio sam sultan. Te je godine u Carigradu izgorio Harem, omiljeno mjesto boravka sultana Murata III. kojeg povijest bilježi kao čovjeka koji je više vremena provodio među priležnicama nego na prijestolju pa ga je požar jako pogodio. Rekonstrukciji se pristupilo odmah i novac nije bio u pitanju... Prije isplovljavanja, ukrcano je i nekoliko zapećaćenih škrinjica čiji će vrijedni sadržaj biti otkriven mjesecima kasnije...

Ostatak članka pročitajte na OVOM LINKU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:44