IZBORI U HNS-u

Blažeković: 'Ako budem predsjednik HNS-a, želio bih Štromara za suradnika'

Za funkciju predsjednika na izborima, koji će se održati 24. svibnja, kandidirali su se samo Boris Blažeković i Predrag Štromar
Boris Blažeković
 Goran Mehkek / CROPIX

Za mjesec dana, 24. svibnja, održat će se sabor Hrvatske narodne stranke i između dvojice kandidata, potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara te dugogodišnjeg člana stranke, bivšeg glasnogovornika i saborskog zastupnika Borisa Blažekovića kojeg je kandidirala zagrebačka organizacija, izabrati novog predsjednika. Zbog pandemije, ovo će biti prvi predsjednik stranke izabran on line.

Aktualni predsjednik Ivan Vrdoljak, pod čijim je vodstvom HNS ušao u koaliciju s HDZ-om i raspao se na dvije stranke, već je prije rekao da ne želi još jedan mandat.

Predsjedništvo HNS-a u siječnju je donijelo odluku o pokretanju kandidacijskog postupka, a rok za prijave istekao je 17. travnja jer su izbori bili zakazani za 19. travnja. No, zbog pandemije sabor HNS-a je odgođen za 24. svibnja. Boris Blažeković je uz svoju kandidaturu dostavio i program.

- Smatram da je u ovom trenutku HNS-u nužno iskustvo i znanje rada i okupljanja u stranci, koje osobno baštinim još od 1990. kada sam postao član HNS-a, a posebno od 2000. do 2008. kad me je kao svog najbližeg suradnika odabrala Vesna Pusić i kad smo svi zajedno dizali stranku te smo u roku od tri do pet godina došli s oko 5000 na 40.000 članova i sa 150 na više od 400 podružnica. To je razdoblje u kojem je HNS imao najveću podršku u javnosti ikada. Tim golemim poslom u tako kratkom vremenu stekao sam jedinstvena iskustva, znanja i vještine za koje smatram da su upravo danas potrebne za revitalizaciju HNS-a - izjavio je Blažeković. Uz konstataciju da HNS nikad u povijesti nije imao niži rejting, Blažeković je ponudio plan za podizanje stranke. U opsežnom programu naveo je važnost članstva, ulogu žena, potrebu donošenja odluka od nižih stranačkih razina, važnost podružnica, protoka informacija i javne prezentacije HNS-ovih politika. U stranačkom programu ključne točke morale bi biti pravosuđe i borba protiv korupcije, obrazovanje i ekologija.

Predrag Štromar nije napisao program, a kaže da mu je bio plan obići sve članove, sa svakim porazgovarati, pitati za mišljenje, čuti kritike. - S obzirom na situaciju s koronavirusom, to je nemoguće pa se nastojim sa svima čuti telefonski. I to je ono što mi je i dugoročni plan, više slušati. Ponekad je slušati bitnije nego govoriti, a ono što se kaže mora tako i biti - rekao je Štromar te dodao da se od njega neće čuti da jedno govori danas, a drugo radi sutra. - Politika je često gluha i slijepa na stvarne probleme ljudi, prečesto se politika bavi ideologijama i zato me ne čudi što ljudi nemaju povjerenja u politiku. Ali, da bismo nešto promijenili, treba krenuti od sebe pa se tako mora mijenjati i HNS - rekao je Štromar i naveo da se treba više posvetiti stvarnim problemima ljudi.

- Inzistirat ću da HNS nastavi s programom u kojem je u fokusu obrazovanje i digitalizacija - zaključio je Štromar. Blažeković kaže da je Štromar odličan, ali da je on dinamičniji, rezolutniji, ima čvrste i jasne vizije o tome u kojem bi pravcu trebala ići stranka i država.

- Radikalniji sam i moderniji, i to su moje prednosti premda ne znam hoće li ih i naši članovi tako doživjeti. Kada bih bio izabran za predsjendika, želio bih da mi Predrag Štromar bude jedan od najbližih suradnika - kazao je Blažeković.

Za zamjenike predsjednika javili su se Stjepan Čuraj i Srdjan Vlaović, a za potpredsjednike Borislav Grgin, Karolina Juzbašić, Ruža Kovačević Bilić i Jasmin Krizmanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:40