MINISTRICA ZNANOSTI

BLAŽENKA DIVJAK KAŽE DA JE ZAČUĐENA BUROM KOJA SE DIGLA OKO JEŽEVE KUĆICE 'Pa to je potpuno lažna vijest, te knjige uopće nije bilo u lektiri'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.02.2019. u 21:30

Zagreb, 310119.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak odrzala je izvanrednu konferenciju za medije povodom otkrica laznih diploma u skolama.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza Media

Blaženka Divjak

 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak gostovala je u ponedjeljak u Dnevniku Nove TV te je tom prilikom komentirala niz aktualnih događaja zbog kojih je upravo njezino ministarstvo zadnjih dana bilo u središtu pozornosti.

Na početku, ministrica se osvrnula na slučaj Joze Dragića, ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke škole, čija je smjena predložena nakon što je propustio adekvatno reagirati na žigosanje jedne od učenica od strane vršnjaka. S predloženom se smjenom ne slaže Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja iz Zadarske županije u kojoj smatraju da je odluka donesena pod pritiskom javnosti. Osim toga, traže i da se ubrza donošenje akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama. Divjak kaže da ju je zahtjev začudio.

- Moram priznati da je mene ovaj zahtjev začudio jer je prosvjetna inspekcija nedvojbeno utvrdila propuste i u samoj školi i u djelovanju samog ravnatelja. A javnost je dobro čula izjave ravnatelja i one su bile neprihvatljive. U tom smislu trebamo pustiti da ovaj postupak ide svojim tijekom. A tijek je taj da sada ovaj zahtjev ide školskom odboru da postupi prema zahtjevu prosvjetne inspekcije i nalazima - rekla je Divjak te se osvrnula i na akcijski plan za prevenciju nasilja u školama.

- Akcijski plan se radi. Imenovano je povjerenstvo od različitih dionika, a između ostalog i dva predstavnika su iz Udruge ravnatelja koji rade na tome i vjerujem da ćemo s akcijskim planom izaći u javnost i javno savjetovanje negdje sredinom godine, u šestom ili sedmom mjesecu. Ali treba cjelovito sagledati problem. Prije svega ćemo vidjeti što u zakonodavnom smislu treba promijeniti, što u smislu prevencije i programa u školama da se osvijesti potreba da se sukobi rješavaju nenasilnim putem, a tu je i edukacija i medijska kampanja o takvim problemima.

Ministrica nije mogla izbjeći ni pitanje oko popisa školske lektire, koji je potaknuo zaista burne reakcije spisatelja, struke, ali i cijele javnosti.

- Prije svega ja sam bila jako začuđena koliko je bilo lažnih vijesti i laži i podmetanja u toj kampanji. Na primjer – "Ježeva kućica". Nitko nije izbacio "Ježevu kućicu" jer "Ježeva kućica" u ovom trenutku nije niti u izbornoj niti u obveznoj lektiri. To je potpuno lažna vijest! A mi sada otvaramo mogućnost da svatko "Ježevu kućicu" uzme za lektiru. Što se tiče "Dnevnika Anne Frank", status je izborni i to je i ostao u novom kurikulumu. U ovom prvom slučaju se pokušalo ići na emocije jer svi znamo "Ježevu kućicu" i teško da bi je netko izbacio, međutim ona u ovom trenutku uopće nije u lektiri, a mi joj sada otvaramo mogućnost da se uvede. Drugo je pitanje kako konceptualno gledamo na ove stvari. Zazivamo reformu koja će biti nalik finskoj reformi i sustavu gdje je sloboda i autonomija učitelja ono na čemu se reforma gradi. Ja vjerujem u učitelje! Prema tome, treba im dati slobodu izbora - rekla je Divjak za Novu TV i dodala da treba razumjeti kako je prošlo vrijeme kada se učiteljima dekretom mora reći što trebaju učiniti.

- Mi smo sad još otvorili i ovu mogućnost da se ispita interes i preporuke učitelja za izborni dio lektire, ta će anketa pomoći svima onima koji se možda nesigurno osjećaju u toj situaciji - smatra ministrica.

Na pitanje tko je odlučio da nema proširenog popisa lektire Divjak je rekla da stoji iza koncepta jednog obveznog dijela lektire i većeg dijela koji je izboran.

- Odluka je uvijek moja kad ministar donosi kurikulum i s time nemam problema, pogotovo jer podržavam taj koncept.

Na kraju gostovanja Divjak se osvrnula i na kurikulum iz povijesti oko kojeg je opet puno prijepora zbog čega bi moglo kasniti tiskanje udžbenika.

- Kurikulum povijesti sam ponovno stavila na javnu raspravu jer sam bila izuzetno nezadovoljna s prijedlogom koji sam dobila od radne skupine i o tome sam, naravno, obavijestila kolegu Fuchsa. Tri su razloga. Prije svega, prevelika količina sadržaja. Veća nego sada. Drugo, prijepori oko relativizacije Holokausta su nešto što narušava međunarodni ugled Hrvatske ako to ne adresiramo kako treba i treće, novi koncepti. Nama je važnije da taj kurikulum bude unaprijeđen i bolji od postojećeg nego da napravimo nešto jako brzo i da rušimo svoj ugled - zaključila je Divjak.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo