USUGLAŠENI STAVOVI

BLAŽENKA DIVJAK 'Svi članovi povjerenstva podupiru Akcijski plan obrazovanja'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.05.2018. u 18:55

Zagreb, 060318.
Osnovna skola Tina Ujevica, Koturaska cesta 75.
U sklopu projekta vanjskog vrednovanja skola ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak posjetila Osnovnu skolu Tina Ujevica.
Na fotografiji: Blazenka Divjak.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Na fotografiji: Blaženka Divjak

Posebno stručno povjerenstvo na sjednici u četvrtak doradilo je Akcijski plan provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, te je dobio potporu svih članova Povjerenstva, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Posebno stručno povjerenstvo usuglasilo se oko Akcijskog plana, napomenula je Divjak.

Nakon korekcija na samoj sjednici te tehničke opreme Akcijski plan bit će upućen u daljnju proceduru, što znači da ga Ministarstvo upućuje prema Odboru za odgoj i obrazovanje Hrvatskoga sabora, dodala je.

Naglasila je i kako je najveći broj dorada u Akcijskom planu bilo u provedbenom dijelu, odnosno u pitanju tko sve sudjeluje u provedbi. Nisu se mijenjale mjere u akcijskom planu koji je bio u javnoj raspravi, samo su bolje formulirane neke aktivnosti, rekla je ministrica Divjak.

 Izvijestila je članove Povjerenstva i o aktivnostima vezanim uz početak Eksperimentalnoga programa "Škola za život" te o statusu kurikularne reforme, edukaciji nastavnika, eksperimentalnim udžbenicima te prikupljanju interesa 11 nakladnika za 150 udžbenika koji imaju digitalnu komponentu.

- Govorili smo o tomu kako će se eksperimentalni program pratiti, evoluirati i kako će on utjecati na rezultate primjene i provjere na frontalno uvođenje kurikularne reforme koja počinje u školskoj godini 2019./20., godine - napomenula je Divjak.

Izvijestila je i izmjenama i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi što ga je Vlada uputila u saborsku proceduru. Tim se zakonom, naglasila je, definira svrha, ciljevi i struktura te način donošenja kurikularnih dokumenata vezanih uz kurikularnu reformu sustava odgoja i obrazovanja.

Zakonom se omogućuje povećanje plaće od 30 posto učiteljima koji sudjeluju u projektima Europske unije koji se provode u školama, rekla je.

Izmjenama i dopunama otvara se mogućnost da se iz državnog proračuna osiguraju sredstva za potrebe obnove oštećenih ili izgradnju novih građevina školskih ustanova, sukladno programima Vlade te raspoloživim sredstvima u državnom proračunu i za rashode za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje školskih ustanova u slučajevima nedovoljne sigurnost i ugroze života i zdravlja učenika škole.

Uvodi se i temelj za vrjednovanje kandidata pri zapošljavanju u školske ustanove što će pridonijeti unaprjeđenju kvalitete, istaknula je Divjak, dodavši kako se unaprjeđuju postupci donošenja novih programa, upisa učenika i izricanje pedagoških mjera.

Po ministričinim riječima zakon uvodi i mogućnost da se profesorima koji ne žele odustati od propisanoga smanjenja satnice od dva sata povećaju plaće za 4 posto.

Vlada RH je prihvatila da se sa sindikatima potpiše nacrte kolektivnih ugovora za zaposlenike u osnovnim te srednjim školama kojima je, rekla je Divjak. Kao novo materijalno pravo ugovorena je naknada za povećanu odgojno-obrazovnu odgovornost za zaposlenike koji vode učenike na višednevne aktivnosti izvan škole, a  kod srednjih škola dogovoreni su posebni uvjeti rada za rad nastavnika u kući učenika, dodala je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo