KOMEMORACIJA

Bleiburg je desnici došao kao naručen uoči EU izbora, ali svi se pitaju što će napraviti Plenković samo par dana prije izlaska na birališta

 
Andrej Plenković i Zlatko Hasanbegović
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Rat HDZ-a i (krajnje) desnice počeo je odmah nakon što je koruška Crkva uskratila dozvolu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji za održavanje mise na Bleiburgu.

Čelnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović optužio je premijera Andreja Plenkovića da je suodgovoran za tu zabranu, a iz HDZ-a poručuju da su upravo “Hasanbegović i njemu slični svojim ideološkim sektaštvom, ekstremizmom i produbljivanjem podjela u društvu pridonijeli tome da se hrvatskim biskupima onemogući služenje mise na Bleiburgu, a hrvatskim ljudima da primjereno komemoriraju svoje žrtve”.

Posjet Bleiburgu

Ideološki rat na domaćoj političkoj sceni, koji uvijek bukne uoči i tijekom same bleiburške komemoracije, ove će godine, nema sumnje, biti žešći nego ranijih godina. Naime, komemoracija će se održati 18. svibnja, u špici kampanje za europske izbore koji se održavaju samo osam dana kasnije - 26. svibnja.

Hoće li Plenković na vrhuncu izborne kampanje otići na komemoraciju zasad nije poznato. Iako iz HDZ-a i Banskih dvora poručuju kako još ima puno vremena za odluku, iz neslužbenih razgovora shvatili smo da Plenković najvjerojatnije neće doći u Bleiburg i na licu mjesta konfrontirati se s političkim rivalima na desnici.

- Plenković sigurno neće doći u Bleiburg. Nikad niti nije, jer on prema tome nema nikakav poseban osjećaj. Siguran sam da bi mu intimno bilo puno lakše da te komemoracije niti ne bude - uvjeren je Hasanbegović.

Vladimir Šeks, predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda, u razgovoru za Jutarnji list kaže da ne zna hoće li Plenković doći na komemoraciju te da je vjerojatno da će neki akteri na desnici pokušati iskoristiti komemoraciju za žrtve križnog puta u svrhu kampanje za europske izbore.

Bujna mašta

- Samo bujna mašta može predvidjeti sve moguće konotacije i posljedice koje će proisteći iz ovogodišnje komemoracije. Vjerojatno će neki pokušati politički iskoristiti komemoraciju. Pa već je bilo nebuloznih izjava u kojima su neki, poput Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, pokušali insinuirati da je predsjednik Vlade bio u dosluhu s koruškom Crkvom, da je bio u nekakvom dogovoru da se donese odluka o zabrani mise, da to nije bila autonomna odluka tamošnje Crkve.

Stoga nije isključeno da će neki pokušavati i dalje djelovati u tom smjeru. Ali mislim da će daljnji slijed događaja pokazati svu bijedu takvih politikantskih pokušaja i da će im se to obiti o glavu. Poruke HBK i Sabora kao pokrovitelja komemoracije su nedvosmislene i jasne, tako da mislim da će njihov ulov biti jako slab - rekao je Šeks.

Dostojanstvo

Hasanbegović odbija Šeksove prozivke i tvrdi da HDZ i Plenković snose odgovornost za to što je koruška Crkva zabranila hrvatskim biskupima održavanje mise na Bleiburgu.

- Sigurno je da i Plenković snosi odgovornost za to. Ova zabrana služenja mise vrhunac je difamacijske kampanje koja izvor ima u Hrvatskoj, a koja se kasnije prelila i u međunarodne vode. Ovo sada je kulminacija te kampanje koja je zamah dobila 2017., kada su austrijske ljevičarske udruge tražile zabranu komemoracije, pa su onda 2018. uoči komemoracije austrijski europarlamentarci tražili zabranu tog, kako tvrde, okupljališta fašista. Ključno je pitanje što je Andrej Plenković kao predsjednik Vlade učinio da se suzbije ta difamacijska kampanja? Ništa. On nikada, pa ni sada, nije rekao ništa o tome.

Odbija se izjasniti, HDZ se sada skriva ispod biskupskih skuta, kao papige ponavljaju da oni podupiru priopćenje HBK. Kao da je to liturgijsko-kanonsko pitanje, a ne državno-nacionalno pitanje. Koruška Crkva zabranila je misu jer smatra da komemoracija služi u političke svrhe i za rehabilitaciju NDH. Plenković treba reći slaže li se s tom ocjenom ili ne. On je odgovoran za zabranu mise zbog svog nečinjenja - rekao je Hasanbegović i dodao da će i ove, kao i svih prijašnjih godina doći u Bleiburg.

Na komemoraciju planira doći i eurozastupnica Ruža Tomašić.

- Bila sam puno puta i željela bih ići i ovaj put. Meni su na prvome mjestu žrtve i njihove obitelji i jako mi je važna dostojanstvena atmosfera u kojoj se komemoracija odvija. Ni u kakvom cirkusu ne planiram sudjelovati. Vjerujem da će biti dovoljno razuma da ga se spriječi - poručila je Tomašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:28